Şemdinli'de mülteci kadın ve çocuklar konulu panel

Şemdinli'de mülteci kadın ve çocuklar konulu panel

HDP Şemdinli İlçe Örgütü, mülteci kadın ve çocukların yaşamlarını konu alan panel düzenlendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şemdinli İlçe Örgütü, mülteci kadın ve çocukları konu alan bir panel düzenledi. HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktvisti Seyhan Başak, İHD Hakkari yönetim kurulu üyesi Pınar Yılmaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele çok sayıda kişi katıldı.

‘Her türlü savaş kadını yaşayan birer ölü haline getiriyor’

Panelde söz alan Seyhan, mülteci kadınların göç öncesi, göç sırası, göç sonrası yaşadıkları taciz, tecavüz bununla beraber gelişen psikolojik sorunlarına dikkat çekti. Seyhan, “Gelişen mülteci ölümleri aslında normal bir ölüm değil cinayetin ta kendisidir. Geliştirilen cinayete karşı sessizlik, ahlaki toplumun çöküşüdür. Şemdinli’de 6 aylık mülteci bir bebeğin yaşamını soğuktan dolayı kaybetmesi insanlığın çöküşünün dramıdır. Mülteci kadınların seks işçiliğinde kullanılması, gönülsüz evliliklere zorlanması hususunda yürütülen her türlü savaş kadını yaşayan birer ölü haline getiriyor. Toplum buna sesiz kalmamalı ve bu suça ortak olmamalı, toplum ahlaki politik yapısını bu saldırılara karşı korumalı” ifadelerini kullandı.

İHD Hakkari yönetim kurulu üyesi Pınar Yılmaz ise 2015 yılından günümüze yaşanan insan hakları ihlalleri ve mülteci istatistiklerine değindi.

Konuşmaların ardından panel, katılımcıların soru ve cevaplarıyla son buldu.

whatsapp-image-2020-11-28-at-19-35-31.jpeg

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.