Şemdinli'de 40 yıl önce boşaltılan köye dönüş umudu
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 1986 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılan Yiğitler (Nerkolanajor) Köyü'nde başlatılan yol çalışmaları, yaklaşık 40 yıl sonra köylülerin yeniden topraklarına dönme umutlarını yeşertti.
Şemdinli İlçe Özel İdaresi Şantiye Şefliği ekiplerince Yiğitler (Nerkolanajor) köy yolunda başlatılan bakım ve genişletme çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 40 yıl önce boşaltılan köyün sakinleri, ulaşım ve altyapı sorunlarının giderilmesi halinde yeniden köylerine dönmeyi planladıklarını ifade etti.

"Köyümüzü hiçbir zaman unutmadık"
1986 yılında köyü terk etmek zorunda kalan vatandaşlardan Muzaffer Akbaş, köylerine yeniden kavuşabilmenin heyecanını yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:
“O dönem güvenlik şartları nedeniyle burada yaşamak mümkün değildi. O günden bu yana Tekeli, Balıklı ve Şemdinli merkezde yaşamımızı sürdürdük. Ancak köyümüzü hiçbir zaman unutmadık. Burası çok geniş arazilere sahip, son derece verimli bir bölge. Eskiden burada tütün, patates, buğday yetiştiriliyordu. Hayvancılık çok yaygındı. Her evin yüzlerce küçükbaş hayvanı vardı.”

"Köyümüze dönmeyi düşünüyoruz"
Köylerine dönmek isteyen çok sayıda aile bulunduğunu vurgulayan Akbaş, “Bazı köylülerimizin bugün bir hayvanını bağlayacak kadar arazisi bile yok. İnsanlar doğup büyüdükleri toprakları özlüyor. Eğer yollar düzelir ve gerekli imkanlar sağlanırsa köyümüze dönmeyi düşünüyoruz. Burası su kaynakları açısından zengin, toprağı verimli bir bölge. Tarım ve hayvancılık için büyük potansiyel taşıyor. Gençler burada çalışmak, üretmek istiyor.” ifadelerini kullandı.

"İnşallah köyümüz yeniden eski günlerine kavuşur"
Yıllar sonra köye geldiğinde büyük duygular yaşadığını anlatan Muzaffer Akbaş, eski taş evlerin arasında yeniden bir ev yaptığını söyledi. aKBAŞ, “Eski evlerimizi görünce elbette duygulanıyoruz. Çocukluğumuz burada geçti. Ben eski taş evlerin yanına yeniden bir ev yaptım. Doğası çok güzel, havası temiz. Buraya yeniden hayat gelmesini istiyoruz. Elektrik konusunda da gerekli başvurular yapılırsa yardımcı olunacağı söylendi. İnşallah köyümüz yeniden eski günlerine kavuşur.”

"Tarım ve hayvancılık yeniden yapılabilir"
Köy sakinlerinden Nurettin Akbaş da yapılan yol çalışmaları nedeniyle devlet yetkililerine teşekkür ederek, köye dönüş için destek beklediklerini söyledi. Akbaş, “Şu anda küçük alanlarda yaşamaya çalışıyoruz. Eğer devletimiz destek verir, köye dönüş projeleri kapsamında gerekli imkanlar sağlanırsa yeniden köyümüze yerleşmek istiyoruz” dedi.
Köyün geçmişte önemli bir tarım ve hayvancılık merkezi olduğunu belirten Akbaş, “Burada ceviz başta olmak üzere birçok ürün yetişiyor. Tarım ve hayvancılık yeniden yapılabilir. Şartlar oluşursa ilk etapta en az 30 hane köye geri döner. Sonrasında bu sayı daha da artar” ifadelerini kullandı.

" Buralar bir zamanlar üreten insanların olduğu yerlerdi"
Köy sakinlerinden Hacı Halil Akbaş ise yıllar sonra eski evlerinin bulunduğu alana geldiklerinde hüzün yaşadıklarını söyledi. Akbaş, “1986 öncesinde yaptığımız taş evlerin çoğu yıkılmış durumda. Ancak yaklaşık 30 eve ait kalıntılar hâlâ görülebiliyor. Buralar bir zamanlar yaşayan, üreten insanların olduğu yerlerdi. Şimdi yeniden hayat bulmasını istiyoruz” dedi.

Yol çalışmalarının köye dönüş için önemli bir başlangıç olduğunu ifade eden Akbaş, şöyle konuştu:
“Şemdinli İlçe Özel İdaresi ekipleri şu anda yol genişletme ve bakım çalışmalarını sürdürüyor. Eğer bunun devamı gelir, elektrik ve diğer altyapı hizmetleri sağlanırsa hepimiz köyümüze dönmeye hazırız. Bu köyde yaklaşık 800 ceviz ağacı bulunuyor. Bunun yanında tütün dahil birçok tarım ürünü yetişebiliyor. Destek verilirse köy yeniden üretimin merkezi haline gelebilir.”
Köylüler, başta Hakkari Valiliği, Şemdinli Kaymakamlığı, İl Genel Meclisi üyeleri, Şemdinli İlçe Özel İdare Müdürü Faik Akbaş ve Bakım Evi Şefi Yunus Sedef olmak üzere, yol çalışmalarında emeği geçen tüm kurum ve personele teşekkür ederek desteklerin devam etmesini istedi.
