'Seçim barajı yüzde 7'ye düşecek, ittifak için yüzde 14'e yükselecek'

'Seçim barajı yüzde 7'ye düşecek, ittifak için yüzde 14'e yükselecek'

Ak Parti'nin iki hafta içerisinde taslağı Merkez Yürütme Kurulu toplantısında ele aldıktan sonra MHP'den görüş alması bekleniyor. Düzenlemenin mart ayında Meclis'e gelmesi planlanıyor.

Ak Parti'nin bir süredir üzerinde çalıştığı Siyasi Partiler ve Seçim Yasası taslağı çalışmalarında sona gelindiği iddia edildi. Yasa üzerinde yapılacak değişikliklerle partiler için seçim barajı ülke genelinde yüzde 7’ye düşerken, ittifaklar için seçim barajı yüzde 14’e yükselecek.

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinin özel haber olarak servis ettiği habere göre; bir süredir değiştirilmeye çalışılan Siyasi Partiler ve Seçim Yasasındaki değişikliklerde sona gelindi. Ak Parti'nin taslağı iki hafta içerisinde Merkez Yürütme Kurulu toplantısında ele aldıktan sonra MHP'den görüş alması bekleniyor.  Düzenlemenin mart ayında Meclis'e gelmesi ve yasalaşması planlanıyor.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7, İTTİFAK İÇİN BARAJ YÜZDE 14

Yasadaki düzenlemelere göre; partiler için seçim barajı ülke genelinde yüzde 7'ye düşerken, ittifaklar için yüzde 14'e yükselecek.

SEÇİM KURULU BAŞKANLARI YSK'NIN TAKDİRİNDE 

Taslaktaki düzenlemeye göre; hâkimlerden oluşan il ve ilçe seçim kurulları başkanlarının kıdemli olma şartı kaldırılacak. Düzenlemeyle Yüksek Seçim Kurulu, kıdem gözetmeksizin il ve ilçe seçim kurulu başkanlığına istediği hâkimi atayabilecek.

HAZİNE YARDIMI ENGELİ

HDP'nin kapatılması ya da hazine yardımının kesilmesi tartışmalarının sürdüğü bir dönemde yapılacak değişikliğe göre, 'örgütlerle bağlantısı olduğu' öne sürülen partilerin hazine yardımından yararlanması engellenecek.

YENİ KURULAN PARTİLERİN DİVAN VE KOMİSYONLARDA TEMSİLİ MÜMKÜN OLMAYACAK

Partilerin seçimde çıkardıkları milletvekili sayısı baz alınarak divan ve komisyon üyelikleri belirlenecek. Bu dönem sonuna kadar devam edecek. Bir siyasi partinin seçime girmesi için "ödünç milletvekili" verilmesi gibi durumlarda vekiller istifa etse de divan üyelikleri ile komisyon üyeliklerinin sayısında bir değişiklik olmayacak. Yeni kurulan partilerin divan ve komisyonlarda temsili mümkün olmayacak.

MUHTARLIK SEÇİMİ AYRILIYOR

Yerel seçimlerde belediye başkanlıkları ve belediye, il yönetim organlarının seçimiyle birlikte yapılan muhtarlık seçiminin yerel seçimlerden ayrılması da gündemde. Bu Anayasa değişikliğini gerektirdiği için Ak Parti, muhalefete öneri götürecek. Kabul edilirse ilk muhtarlık seçimi yerel seçimlerden bir ay sonra yapılacak.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.