Saruhan Oluç: Diyarbakır'daki anneler yönlendiriliyor

Saruhan Oluç: Diyarbakır'daki anneler yönlendiriliyor

Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine kayyım atanmasına karşı yapılan Demokrasi Nöbeti 22'inci gününde HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç'un katılımıyla devam etti.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Diyarbakır’daki Demokrasi Nöbeti’ne katıldı. Oluç, 3 belediyeye yapılan kayyım atamalarıyla ilgili, “Sadece Amed’de değil, Mardin’de, Van’da, Türkiye’nin birçok şehrinde protesto eylemleri sürüyor, sürecek de. Bu adımı hiçbir şekilde kabullenmeyeceğimizi, demokratik siyaset içinde bu adımın hiçbir meşruiyeti olmadığını söylemeye bu adım geri alınana kadar devam edeceğiz. Bugün burada, yarın başka yerlerde; her yerde, her gün dile getireceğiz” dedi.

“Bizim eşbaşkanlarımız 2 buçuk yıl boyunca kayyımlarla yönetilen belediyelerin yolsuzluklarını, hırsızlıklarını birer birer ortaya döktüler” diyen Oluç, “İşte bu iktidarın korktuğu esas itibarıyla bu hırsızlığın belgelerinin, faturalarının açığa çıkmış olmasıdır. Bir tek kişi çıkıp diyor mu ki biz o hediyeleri almadık? O kayyımlar diyebiyorlar mı biz o faturaları kestik ama hediyeleri almadık?” dedi.

Diyarbakır’da çocuklarının dağa kaçırıldığı iddiasıyla yapılan eylemlere değinen Oluç, “Şimdi kayyımların yaptıklarını geri plana atabilmek için, halkın bunu tartışmasını engellemek için yeni bir algı operasyonu yürütüyorlar. Ne yapıyorlar? Çok ağır bir suç işliyorlar. Annelerin acılarını ve duygularını sömürüyorlar, istismar ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Barış Anneleri ve Cumartesi Anneleri’ni hatırlatan Oluç, “Diyarbakır il binamızın önünde anneler oturuyor. Onların acılarını ve duygularını en iyi bizler anlıyoruz. HDP üyeleri, sempati duyanları, seçmenleri, vekilleri, bizler anlıyoruz. Çünkü biz yıllardır, nasıl beyaz tülbentli Barış Anneleri’nin duygularını ve acılarını anlıyorsak, nasıl Cumartesi Anneleri’nin acılarını ve duygularını anlıyorsak ve bir tek çocuğumuz daha ölmesin diye bütün kalbimizle barış için, çözüm için mücadele ediyorsak; onların duygularını da bu nedenlerle çok iyi anlıyoruz. Ama barış için çözüm için en ufak bir adım atmayanlar, Dolmabahçe Mutabakatı’nı yok sayanlar 2 buçuk yıl boyunca yapılmış olan İmralı’daki görüşmeleri silip atanlar, müzakere masasının bacakların kıranlar, ‘Kürt sorunu yoktur’ diyenler asla o annelerin ne acılarını ne duygularını anlayabilirler. Onlar ancak istismar ederler, ancak duyguları sömürmeye çalışırlar. Biz bunu biliyoruz. Bunun bildiğimiz için de beyaz tülbentli Barış Anneleri’ne nasıl yaklaştıysak, Cumartesi Anneleri’ne nasıl yaklaştıysak Diyarbakır il binamızın önünde oturan annelere de aynı hassasiyetle yaklaşıyoruz” dedi.

‘MECLİS’TE BİR KOMİSYON KURULSUN’

Bir çözüm istediklerini söyleyen Oluç komisyon kurulmasını talep etti. Meclisteki partilere seslenen Oluç, “Biz barışın, özgürlüğün, demokrasinin, adaletin sağlanması için mücadele ediyoruz. Kayyımlara karşı mücadelemiz de budur. Bu meydanda verdiğimiz mücadele de budur. Aynı zamanda Meclis’te ve Meclis dışında verdiğimiz barış ve özgürlük mücadelesinin anlamı da budur. Bir kez daha buradan Meclis’teki bütün partilere sesleniyoruz. Gelin ister iktidarda, ister muhalefette olun Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü için bir komisyon kuralım. enine boyuna her şeyi tartışalım. Anlaştığımız noktalarda adım atalım. Barış ve çözüm için, halkların kardeşliği için adım atalım. Bu savaş ve çatışma ortamını hem Türkiye sınırları içinde hem de Orta Doğu’da, İran’da, Irak’ta, Suriye’de, Kürdistan coğrafyasında bu adımları hep birlikte atalım. Demokrasi, adalet, barış ve özgürlük gelsin. Hangi parti, Meclis’te kurulmasını istediğimiz komisyona katılmıyorsa o parti bilin ki barış istemiyordur. Bilin ki Kürt düşmanıdır, bilin ki halklara karşı savaş kışkırtıcısıdır. Bir kez daha sesleniyoruz” ifadelerini kullandı.

‘EYLEMLER İKTİDAR TARAFINDAN YÖNLENDİRİLİYOR’

Çocukları dağa kaçırıldığı iddiasıyla eylem yapan annelerle ilgili HDP de açıklama yaptı. HDP il yöneticilerine soruşturma başlatılmasına ardından yazılı açıklama yapan parti, “Bu soruşturma, ikiyüzlü, hiçbir samimiyeti olmayan iktidar mensuplarının sergiledikleri oyunun bir parçasıdır” dedi. Eylemleri İçişleri Bakanlığı’nın yönlendirdiğini söyleyen HDP, “Ailelerin yaptıkları açıklamalardan anlaşıldığı üzere, bu yönlendirme açık bir İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı tarafından yapılıyor. Bu yönlendirme ilk günden beri iktidar medyası tarafından köpürtülerek kamuoyunda HDP hakkında bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Cumhurbaşkanı, yaptığı konuşmalarla aileleri ve kamuoyunu parti binalarımıza yönlendiriyor, kışkırtıyor” ifadelerini kullandı. Çözüm sürecindeki ortama değinen parti, “Çözüm sürecinde çocuklarımız ölmüyordu. Hiçbir eve ateş düşmüyordu. Anneler çocuklarının geri döneceği umuduna sahipti. Bizler de. İşte bu süreci savaş oyunlarıyla kim bozduysa, çocuklarımızın kaybolmasının ve yaşamını yitirmesinin sorumlusu da onlardır. ‘Kürt sorunu yoktur’ diyen, anaların duygularını ve acılarını sömürmek için timsah gözyaşı döken AKP Genel Başkanıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum