Sancar'dan muhalefete: Göğe ıslık çalarak felaketleri durduramayız

Sancar'dan muhalefete: Göğe ıslık çalarak felaketleri durduramayız

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AİHM'in Demirtaş kararıyla ilgili muhalefete çağrı yapıp "Bu tür durumlarda göğe bakıp ıslık çalarak bu felaketleri durduramayız. Gerçekten bu iktidardan şikayetçiyseniz gelin bu adaleti herkes için isteyelim" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Van 3. Olağan Kongresi'nde konuştu.

Sancar, "Bu güzel şehrin onurlu insanları ile buluşmuş olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Bu iktidarın yıllardır boşuna uğraştığını, HDP'ye diz çöktürmek için nafile çaba harcadığını daha güzel ne kanıtlayabilir? Siyasi soykırım için ellerinden geleni yaptılar. Sandılar ki bu halk korkacak. Bu halk boyun eğmez, bu halk diz çökmez" diyerek başladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi'nin dün açıkladığı Selahattin Demirtaş kararına değinen Sancar, "O karar bu mücadelenin, bu kararlılığın ürünüdür. Halkımızın mücadelesiyle geldi bu karar. Aynı zamanda başta Selahattin Demirtaş yoldaşımız olmak üzere içerideki tüm yoldaşlarımızın onurlu duruşunun bir sonucudur. Sizlerin burada sokaklarda, yoldaşlarımızın zindanlardaki mücadelesi bu kararı çıkarttı" dedi.

"AİHM kararı iktidar için de bir şans"

Sancar, şöyle devam etti:

"Bakın, AİHM kararını verdi. Öyle bir karar ki bu sadece tutukluluğun haksız olduğunu belirtmiyor. AİHM Türkiye'deki hukuk sisteminin tepeden tırnağa yozlaştığını ve iktidara bağlı olduğunu söylüyor. AİHM, bize karşı yürütülen bütün bu operasyonların hukuki değil siyasi olduğunu söylüyor.

"Bu karar hukuk adına, adalet adına, özgürlük adına bir kazanımdır. Bu karar bu iktidar için de bir şanstı. Eğer bu kararın gereğini yerine getirirlerse uçuruma gitmekte olan bir arabayı imdat freni ile durdurma imkânı yakalarlar.

İktidara: "Tüm siyasetçileri hemen serbest bırakın"

"Biz onlara diyoruz ki, Biz mücadelemizle bu ülkenin uçuruma yuvarlanmasını engelleyecek bir şans yarattık. Bu şans AİHM kararı ile sizin de önünüze geldi. Bunun gereğini yapın, gereği bellidir. Öncelikle Selahattin Demirtaş'ı hemen şimdi serbest bırakın. Sadece onu değil rehin tuttuğunuz bütün siyasetçileri hemen şimdi serbest bırakın.

"Size daha büyük bir suç işlemeden, daha büyük bir ihlal yapmadan, bu gidişatı durdurma şansı geldi. Bu şansı kullanın.

"Türkiye'nin tüm demokratlarına sesleniyoruz. AİHM kararı sadece bir hukuki metin değildir. Bu karar aynı zamanda bütün demokratlara, adalet ve özgürlük isteyen herkese bir çağrıdır. Bir imkandır. Şimdi gelin bu imkânı birlikte büyütelim, değerlendirelim.

Muhalefete: "Gelin birlikte yürüyelim"

"Siyasi muhalefete de çağrım var. Bu tür durumlarda göğe bakıp ıslık çalarak bu felaketleri durduramayız. Gerçekten bu iktidardan şikayetçiyseniz, gerçekten bu iktidarın tahribatından rahatsızsanız, bu gidişatın felaket olduğuna inanıyorsanız, gelin bu adaleti herkes için isteyelim.

"Kimse bahane aramasın, bahane arayıp iktidarın gölgesinde dolanmasın. Eninde sonunda bu sistem çökecek. Gelin, eğer sistem çökerse sadece bu sistemin sorumluları ve faydalananları bu çöküntünün altında kalsın.

"HDP olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Ortak adalet ve demokrasi mücadelesi için ne yapılması gerekiyorsa, bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da yapacağız.

"Bu ülkeye demokrasi, özgürlük, adaleti hemen şimdi, daha kısa sürede ve daha az yıkımla getirmek istiyorsak, en geniş mücadele ortaklığını yaratmak zorundayız. Gelin birlikte yürüyelim, ülkeyi birlikte felaketin eşiğinden kurtaralım, yani hep birlikte inşa edelim.

Halka: "Yolun sonunda barış var"

"Şuna inanın, gerçekten bu ülkede onurlu yaşamın, adaletin, özgürlüğün, demokrasinin güvencesi, her şart altında direnen insanlardır. Bu insanların başında Kürt halkı gelmektedir.

"Bu yolun sonunda barış, demokratik çözüm, eşitlik vardır. Bu yolun sonunda güneş doğacaktır. Gülen çocukların o güzel gözleri vardır. Biz bu çocukların gülüşlerini ülkeye hâkim kılacağız."

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.