Sancar: Sebep savaştır, mülteci meselesi sonuç

Sancar: Sebep savaştır, mülteci meselesi sonuç

HDP Eş Genel Başkanı Sancar mültecilerle ilgili, “Bu büyük insani ve siyasi meseleyi, öteki düşmanlığını körükleyen ve bir biçimde günlük siyaset için araçsallaştıran sadece iktidar değildir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Meclis grup toplantısındaki konuşmasında, ekonomik, siyasal ve toplumsal krizlere çözüm üretmeyen bir iktidarla karşı karşıya olduğumuzu söyledi.

Sancar, “Şimdi gündemde sığınmacılar, göçmenler meselesi var ve herkes bu meseleyi araçsallaştırarak kullanmaya çalışıyor. Tabii ki bu kesimlerin başında iktidar geliyor” diye konuştu.

“İktidar da sığınmacılar ve göçmenler meselesini araçsallaştırıyor, istismar ediyor. Milyonlarca sığınmacı ve bu insani kriz, Suriye iç savaşını tahrik eden hatta savaşın tarafı olan yayılmacı politikalarının sonucu olarak karşımızda durmaktadır.”

“Önce göndereceğiz, sonra sahip çıkacağız”

İktidarın, sığınmacı sorununun kaynağı olan politikalarını sürdürdüğünü söyleyen Sancar sözlerine şöyle devam etti:

“Ekonomik çöküşü, enflasyonu durduramayınca topluma göçmenler ve sığınmacıların geri gönderilmesi üzerinden hikayeler sunulmaya çalışıldı. İktidar önce bu hikayenin başını çekti. Yürüttükleri politikanın samimi olmadığı ortada. Çünkü bu sorunun kaynağının kendileri olduğunu, kendi politikaları olduğunu kabul etmeye yanaşmadıkları gibi sürekli aynı anlayışı sürdürmekte ısrar ediyorlar.

“Önce “göndereceğiz” dediler sonra “sahip çıkacağız” diye ağız değiştirdiler. En son AKP Genel Başkanı dünkü konuşmasında gönüllü dönüşler için gerekli imkanların sağlanacağını söyledi. Neredeyse saat başı karar değiştiren bir iktidarla karşı karşıyayız.

“Nefret, kin, gerilim ve düşmanlık politikaları”

“Bu büyük insani ve siyasi meseleyi, öteki düşmanlığını körükleyen ve bir biçimde günlük siyaset için araçsallaştıran sadece iktidar değildir. Maalesef diğer muhalefet partileri veya kendilerine muhalefet partisi diyen çevreler de aynı oyunun parçası durumundadırlar.

“Nefret, kin, düşmanlık ve günah keçileri yaratma politikası bu ülkede geniş bir kesime yayılabiliyor maalesef. Kökleri derinlerde olan bir anlayış ama bu toplumda sağduyuyu, insan onurunu, adalet fikrini esas alan büyük bir çoğunluğun olduğuna da inanıyoruz.

“Çözebilmek için önce yüzleşmek gerekir”

“Sığınmacılar, göçmenler meselesini çözebilmek için önce yüzleşmek gerekir. Önce sebepleri, kaynakları görmek gerekir. Biz en başından beri Türkiye’nin Suriye’deki savaşa dahil olmaması, çetelere destek vermemesi konusunda net uyarılar yaptık.

“Göçmenleri, sığınmacıları göndermeyeceğiz, gönüllülüğü esas alacağız, diyen iktidar bir yandan bu sorunun kaynağı olan savaş politikalarını derinleştiriyor.

“Güney’de operasyonlarla, Suriye’de askeri militarist politikalarla krizi derinleştiriyor. Sebep savaştır; mülteci, göçmen, sığınmacı meselesi bunun sonucudur. Tarih hep böyle göstermiştir. Buna karşı da ülkesinde demokrasiyi, eşit yurttaşlığı, onurlu yaşamı savunmayan hiçbir anlayışın bu sorunları çözmesi mümkün değildir.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.