Sancar: İktidara seçim kaybettirmek için her türlü demokratik yolu kullanacağız

Sancar: İktidara seçim kaybettirmek için her türlü demokratik yolu kullanacağız

Partisinin seçim işlerinden sorumlu il yöneticileri, ilçe eşbaşkanlarıyla online toplantıda bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “İktidara seçim kaybettirmek için her türlü meşru demokratik yolu kullanacağız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin seçim işlerinden sorumlu olan il yöneticileri ve il eşbaşkanları ile online toplantıda bir araya geldi. Sancar’ın açıklamaları HDP Basın Bürosu tarafından paylaşıldı.

Toplantının amacının herhangi bir özel erken seçim duyumuyla ilgili olmadığını kaydeden Sancar, her zaman seçimlere hazır oldukları mesajını verdi. Sancar, “Bu toplantının amacı seçim hazırlığını erken başlatmamız olarak anlaşılabilir ama biz esasen her zaman seçimlere hazır bir partiyiz. Fakat erken seçim talebimiz var ve eğer bir seçim olursa ne zaman gerçekleşirse gerçekleşsin sizlerin emek ve çalışmaları sayesinde buna hazırız. Bunu buradan tekrar ifade edeyim. Partimiz kurulduğu Ekim 2012'den bu yana toplam 8 seçime girdi. Seçim komisyonlarımız ülke çapında çok önemli görevler yerine getirdiler. Seçimlerde bütün engelleme, kısıtlama ve baskılara rağmen halkımızın iradesini ve sandığın güvenliğini korumak için canla ve başla çalıştılar. Biliyoruz ki seçim sağlığı ancak seçim güvenliği ile sağlanabilir. Bunun için de seçim kurullarının disiplinli ve kararlı, yaygın ve etkili bir çalışma yapması gerekiyor. Eğer sandıkları koruyamazsınız seçimlerinin sonuçlarını iktidarın kendi imkanlarını ile belirleme alanını genişletmiş olursunuz” dedi.

‘SEÇİM GÜVENLİĞİ DEMOKRASİ GÜÇLERİNE DÜŞÜYOR’

Seçim güvenliğinin iktidarın görevleri arasında olmasına karşın asıl görevin muhalefet partileri ve demokrasi güçlerine ait olduğunu dile getiren Sancar, “Hele Türkiye gibi bir ülkede, yani son seçimlerin neredeyse tamamının büyük şaibeler altında gerçekleştiği bir ülkede yargıdan ve iktidardan seçim güvenliğini beklemek büyük bir naiflik olmuş olur. Bizlerin demokrasi programı çalışmaları çerçevesinde çeşitli güçlerle bir araya gelme, ortak çalışma yapma çalışmalarımız ve çağrılarımız var. Bu çağrı bir seçim ittifakı çağrısı değil, bütün demokrasi güçlerinin bir araya gelebileceği bir çağrıdır. Bunun bir parçasını seçim ve sandık güvenliği oluşturmaktadır. Biz Türkiye’de bütün muhalefet partilerine ve demokrasi güçlerine, seçim güvenliği konusunda bugünden başlayarak etkili bir çalışma yürütmelerinin çok çok gerekli olduğunu söylüyoruz” diye belirtti.

690x450nc-ank-06-02-2021-sancar-toplanti.png

‘SEÇİM GÜVENLİĞİNİ ŞİMDİDEN ALMALIYIZ’

Seçim güvenliğinin şimdiden alınması gerektiğine dikkat çeken Sancar konuşmasının devamında şunları ifade etti: “Bunun için etkili koordinasyonlar ve çalışmalar yürütmezsek seçim kararları alındığında çok geçmiş kalmış olabiliriz. Bu gecikmenin Türkiye’ye, Türkiye halklarına, demokrasi güçlerine faturası ağır olur. Bundan önceki bütün birikimleri dikkate alarak demokrasi güçlerinin ve muhalefet güçlerinin şimdiden hazırlıklarını yapmaları gerekiyor. Eğer gecikirsek bunun birkaç olumsuz sonucu olur. Birincisi muhalefet tabanında, iktidardan rahatsız olan geniş kesimlerin sandığa güven duymayacağı bir ortam oluşursa sandığa gitmeme eğilimi de güçlenebilir. Seçim sonuçlarından emin olunmaması, seçim sonuçlarına güvenilmemesi ve iktidarın seçim sonuçlarını hileyle değiştirebileceği algısı ortaya çıkarsa bu, birçok insanın sandığa gitmesini engelleyebilir. Böyle bir psikolojik ortamın ortaya çıkmaması için muhalefet güçleri arasında güçlü bir koordinasyonun bugünden gerçekleştirilmesi gerekir.”

ORTAK SANDIK GÜVENLİĞİ

İkincisi eğer gecikir, bugünden çalışmalara başlamazsak; yapacağımız çalışmalar sandık güvenliğini sağlamaya yetmeyecek. Bu iktidar her yolla kendi varlığını sürdürmek için çaba harcıyor. Her yolu kendisine meşru görüyor. Baskı ve zulüm bu iktidarın politikalarının temelidir. Bütün muhalefet güçlerini bastırmak için elinden geleni gözünü kırpmadan gerçekleştirebiliyor. İktidar imkanlarıyla seçim sonuçlarını değiştirmeye veya hileyle seçim sonuçlarını etkilemeye çalışacağını beklemek zorundayız. Eğer böyle bir tespit ile hareket etmezsek böyle bir öngörü ile yola çıkmazsak tam da iktidarın istediği o rahat hareket alanını kendisine sunmuş oluruz. Biz HDP olarak merkezi ve yerel bütün seçim komisyonlarımızla, yerel teşkilatlarımızla bu çalışmanın kararlı bir parçası olmaya hazırız.

ÖNÜMÜZDE ZORLU BİR SÜREÇ VAR

Bu toplantımız da hem bu çalışmaları olgunlaştırmak hem de bu kararlılığımızı kamuoyuna duyurmak amacını taşıyor. Biliyorum önümüzde çok zorlu bir süreç var. Özellikle seçim işleri ile ilgilenen arkadaşlarımızın görevleri ağır ve sorumlulukları çok önemli. Ama geçmişte son 8-9 yılda 8 seçimde gösterdiğimiz o yüksek performansı bundan sonra daha artırarak ortaya koyacağımızdan şüphemiz yok. Bunun için bulunduğumuz bütün illerde, ilçelerde bütün muhalefet güçleri ve demokrasi çevreleri, STK’lar ve demokratik kitle örgütleri ile birlikte çalışmayı da mutlaka her zaman programımıza almalıyız. Hiçbir şekilde bu konuda girişimlerden geri durmayacağız. Sizlerin kendi birimlerinizle çalışmalar yürütürken bu alanda çalışan diğer kuruluşlarla birlikte çalışmanız son derece önemlidir. Bugüne kadar tecrübemiz bu konuda iyidir. Bizler de merkezi düzeyde çalışmalarımızı yürütmek için elimizden geleni yapıyoruz. Seçimlere her an hazır olacak şekilde Merkezi Seçim Komisyonumuz çeşitli boyutlarda çalışmalarını yürütüyor. Ancak merkezi komisyonların çalışmaları seçim güvenliğini sağlamaya yetmez. Onun için bütün teşkilatların aynı kararlılık ve disiplinle çalışmalar yürütmesi ve merkezi komisyonlara ve yönetime yol göstermesi gerekiyor. Eksikler gördüğünüzde bizleri uyarmalısınız. Bizlere çeşitli önerilerle, yeni yollar konusunda görüşlerinizi sunmalısınız. Bütün bunları hep birlikte yapacağız.

DEMOKRATİK SİYASETTE ISRARCIYIZ

HDP bütün baskılara engellemelere rağmen demokratik siyasetin her alanında çalışmalarını sürdürmeye kararlıdır. HDP demokratik siyasette ısrarcıdır. Sorunları çözmenin yolunun demokratik siyaseti güçlendirmekten geçtiğine inanıyoruz. Demokratik siyasetin yöntemleri bellidir. Müzakere, diyalog, tartışma ve her meşru zeminde güçlü kitlesel çalışma yapmak. Demokratik siyaset bunlara dayanır. Bu yol, Türkiye’de yaşanan en başta da büyük ekonomik bunalımı ve bütün sorunları aşmanın da en güvenli yoludur. Demokratik siyaset aynı zamanda her alanda diktatörlüğü inşa etmek için çabalayan bu iktidarı durdurmanın en etkili yoludur. Bizim demokratik siyaset hedeflerimiz arasında elbette demokrasi, özgürlük ve barış vardır. Hiçbir tehdit saldırı, engelleme bizi bundan alıkoyamaz. 

HER TÜRLÜ MEŞRU YOLU KULLANACAĞIZ

Seçimler de demokratik siyasetin hayati bir unsurudur. Seçimlerin demokratik siyasete güçlendirme sunabilmesi için sandık ve seçim güvenliği son derece önemlidir. Bunu sağlayamazsak demokratik siyasetin dönüştürücü potansiyelini hayata geçirmemiz mümkün olmayacaktır. Bu iktidarın neler yapabileceğini bundan önceki seçimlerde gördük. Bundan sonra daha fazlasını yapabileceğini biliyoruz. Bu iktidar için seçim kaybetmek basit bir seçim yenilgisinden daha fazlasını ifade ediyor. Bugüne kadar yaptıkları hukuksuzlukların, işledikleri suçların, adaletsizliklerin ve yolsuzlukların hepsinin hesabının meşru zeminlerde adil yargı önünde sorulacağını biliyorlar. O nedenle seçim kaybetmemek için her yolu deneyeceklerdir. Biz de onlara seçim kaybettirmek için her türlü meşru demokratik yolu kullanacağız. Seçimler bunun en etkili yoludur. 

MESELEMİZ DEMOKRATİK DÖNÜŞÜM

Bu kadar hayati önemi olan bir dönemde seçim komisyonlarımızın her bir faaliyet ve katkısı demokratik siyaseti ayakta tutma ve büyütme mücadelesidir. Türkiye’de gençlerin geleceğe daha güvenli bakabilmesinin mücadelesidir. Emekçilerin geleceğe daha umutla bakabilmesinin yoludur. Halkların kendi kimlikleri ile eşit bir şekilde birlikte yaşayabilmesi ve Kürt sorununun demokratik çözüm yolu için son derece önemlidir. Kısaca bizim seçim meselemiz sadece sandık ve oy değildir. Aynı zamanda demokratik dönüşüm sorunudur. Seçim meselesini böyle gördüğümüz için demokrasi ittifakı çağrımızı da yeniliyoruz. Bu iş sadece HDP’ye, belli STK’lere ve demokrasi güçlerine bırakılamaz.

YENİLGİYİ BİZ TATTIRDIK

Adaletten yana birazcık derdi olan, demokrasi isteği olan herkesin bu konuda işbirliği ve ortak çalışma yükümlülüğü vardır. HDP buna hazırdır. Bu hazırlıkları sizler sayesinde gerçekleştirmektedir. Tekrar bir hatırlatmada bulunayım. Bu iktidara bugüne kadar en etkili seçim yenilgisini tattıran parti biz olduk. Bundan sonra da bunu biz yapacağız. Bunu demokratik siyasetin her alanında mücadeleyi yükselterek yapacağız. Seçim konusunda en etkili çalışmaları yaparak bunu gerçekleştireceğiz.

DEMOKRASİ İTTİFAKI

8 Şubat'ta demokrasi programlarımızın yeni aşamasını başlatıyoruz. ‘Herkes İçin Adalet’ başlığını taşıyan bu mücadele kapsamında, demokrasi ittifakını genişletmek hedefimiz var. Biz seçim ittifakından söz etmiyoruz. Demokrasi ittifakından söz ediyoruz. Kimseyle seçim ittifakı pazarlığına girmiyoruz. Seçimler ve seçim ittifaklarının bir anlam ifade edebilmesi için yolu güçlendirmek için önümüzdeki engelleri temizlemek hedefinden bahsediyoruz. Demokrasi ittifakımız budur. Seçimlerin anlam ifade edebileceği yöntemleri güçlendirme çağrısıdır. Sizler de bütün teşkilatlarımızda çalışan arkadaşlarımız, yoldaşlarımız fedakar halkımız gibi bu çalışmanın parçasısınız. Bu çalışmayı düzenleyen arkadaşlarıma tekrar teşekkürlerimi ifade ediyorum. Sizlere, yerelde çalışan arkadaşlarıma, kardeşlerime minnetlerimi sunuyorum. Hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Yolumuzu açıktır, en ufak bir tereddüdünüz olmasın. Bu ülkeye barışı ve demokrasiyi getirecek olan sizlersiniz, bizleriz, halkımızdır, halklarımızdır, bu güçlü siyasi gelenektir. Bugün onun en büyük temsilcisi olan HDP’dir. Yolumuz açık olsun.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum