Sancar: AYM kapatma davasını derhal reddetmeli

Sancar: AYM kapatma davasını derhal reddetmeli

HDP’ye açılan kapatma davasıyla ilgili konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “AYM’nin esasa girmeden hemen şimdi kapatma davasını reddetmesini bekliyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, haftalık Meclis Grup toplantısında kapatma davasıyla ilgili konuştu.

Kapatma davasıyla ilgili ön savunmalarını Anayasa Mahkemesi'ne sunduklarını belirten Sancar şunları söyledi:

“Dava açıkça siyasi nitelik taşıyor”

“Savunmamızda bu davanın siyasi saiklerle açıldığının altını çizdik. Bu aslında çok çıplak bir durum. Bunu ayrıca anlatmaya da gerek yok, çünkü hepimizin tanıklığında yaşandı.

“İktidarın küçük ortağı, işte ortak mı değil mi bilmiyoruz ama minik bir şey var, bir parti var. O da bir kampanya yürüttü. İktidar da buna sessiz kalarak en azından yolu açtı ve yoğun kampanya sonucu açılan bu dava açıkça siyasi nitelik taşıyor.

“Bizim bunu uzun uzun anlatmamız gerekmiyor desek de tarihe not düşmemiz lazım. Bizim halkların vicdanına bunu göstermemiz lazım.

“Demokrasi güçlerini sindirme amaçlı darbe”

“İşte ön savunmamız tam da bunu gözler önüne seriyor. Ön savunmamızda taleplerimiz var, argümanlarımız var, gerekçelerimiz var.

“Çok titiz bir çalışma yürüttü Hukuk Komisyonumuz ve çok değerli hukukçular ile akademisyenler de katkı sundular. Hukuk Komisyonumuzda çalışan bütün arkadaşlarıma ve katkı sunan değerli hukukçulara, akademisyenlere buradan huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

“Bu davanın sadece HDP'ye yönelik bir operasyon olmadığını, tam tersine Türkiye'de demokrasi güçlerini sindirme amacı taşıyan bir darbe olduğunu vurguluyoruz.

“HDP'nin kendini savunmasına gerek yok”

“Ön savunmamızı o nedenle sadece HDP'yi savunma üzerine kurmadık. Esasen HDP'nin kendini savunmasına da gerek yok. Yaptıklarıyla, fikirleriyle, halkla ilişkileriyle bütün gerçekliği de gözler önündedir. Herkesin görebileceği ve görmesi gereken bir büyük güçtür, bir büyük gerçekliktir.

“Ama yine de bir metin hazırlamamız gerekiyordu. Buna savunma demeye dilim varmıyor. Biz buna Türkiye'de demokrasi umudunu ve inancını savunma manifestosu veya bu umudu ve inancı, açıklama bildirgesi adını vermeyi belki daha doğru bir terim olarak tercih etmeliyiz.

“Bu metin Türkiye'de geleceği, demokratik geleceği, barışı, adaleti, savunma deklarasyonudur; bunun nasıl inşa edilmesi gerektiğinin gösteren yol haritamızın devamıdır.

“O nedenle ön savunma teknik bir isimlendirmedir, esasen geleceği nasıl inşa edeceğimize dair bir kurucu belge niteliği taşımaktadır.”

“AYM bu tehlikeli oyunu bozabilir”

“Bir kez daha belirtelim; bu dava Türkiye'nin demokratik gelecek inancını, gerçek bir hukuk devleti olma umudunu, adalet özlemini zincire vurma hırsının bir ürünüdür.

“Anayasa Mahkemesi bu karanlık ve tehlikeli oyunu bozma imkanına sahiptir. Hem hukuksal gerekçelerle hem de vicdani sebeplerle bunu yapacak malzemeye de yeterince sahiptir.

“Bu nedenle Anayasa Mahkemesinin esasa girmeden, bundan sonraki aşamaları işletmeden davayı hemen şimdi bugünden reddetmesini istiyoruz.

“Ön savunma adını taşıyan bu metinde temel talebimiz budur. Anayasa Mahkemesi bu davayı hemen şimdi derhal reddetmelidir. Anayasa Mahkemesi'nin değerli üyelerinin adil bir yaklaşımla böyle bir karar vermelerini bekliyorum.

“Her türlü baskıya ve tehdide karşı onurlu ve vicdanlı bir duruş sergileyeceklerine de inanıyorum. Böylece Türkiye'nin demokratik gelecek inancı üzerine örülmeye çalışılan bu karanlık tablo bugünden bozulabilecektir. AYM bu tehlikeli oyunu bugünden bozma imkanına sahiptir.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.