Sanatçılar sokakta

Sanatçılar sokakta

'Barış siyasetçilerin ellerine bırakılamayacak kadar kutsaldır' sloganıyla başlatılan 'Barış İçin Sanat Girişimi', sokağa çıkmaya hazırlanıyor.

Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümüne destek vermek için 800'e yakın sanatçının 'Barış siyasetçilerin ellerine bırakılamayacak kadar kutsaldır' sloganıyla başlattığı 'Barış İçin Sanat Girişimi', barışa dair sanatı eylemselleştirerek sokağa çıkmaya hazırlanıyor. 3 Kasım'da startı verilecek etkinliklerin ilki Garajistanbul'da yapılacak.

Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye'nin önemli sorunlarına karşı sanatçı tavrını geliştirmek için kurulan ve aralarında şair, yazar, müzisyen, ressam, plastik sanatçı, dansçı, oyuncu, tiyatrocu, sinemacıların bulunduğu 800'e yakın sanatçının oluşturduğu 'Barış İçin Sanat Girişimi', sanatı eylem diliyle sokağa taşırma kararı aldı. 'Barış siyasetçilerin ellerine bırakılamayacak kadar kutsaldır' sloganı ile yola çıkan sanatçılar, kültürlerin kendini var edebilmesinin koşullarının yaratılması ve barışa dair adım atılması için çalışmalara başladı.

3 Kasım'da 'barışalım'

Barış İçin Sanat Girişimi ilk etkinliğini 3 Kasım'da İstiklal Caddesi ve Garajistanbul'da gerçekleştirecek. İstiklal Caddesi'nde 'barışalım' sloganı ile yürüyüş yapacak olan sanatçılar, ardından ise Garajistanbul'da barış için şiirler ve şarkılar okuyacak, danslar, tiyatro oyunları ve gösteriler sunacak. İlk etkinliğe katılacak sanatçılar arasında Gülçin Şantırcıoğlu, Sezai Sarıoğlu, BGST Kardeş Türküler, Takuhi Tovmasyan, Derya Alabora, Cavit Mürtezaoğlu, Feryal Öney, Bayar Şahin, Serap Yağız, Sennur Sezer, Havva Karakaş, Marsis, Şebnem Sönmez, Mahşer-i Cümbüş, Tiyatro Boğaziçi, Mercan Erzincan, Ayşenur Kolivar, Teneke Trampet, Roni Margulies, Sumru Ağıryürüyen, Hikmet Akçiçek, Sema, Övül Avkıran, Aynur Doğan, Esmeray, Pakrat Estukyan, Yasemin Göksu, İlkay Akkaya, Mezopotamya Kültür Merkezi, BGST Dansçıları, Adile Yadırgı ve Mustafa Avkıran yer alıyor. Sanatçılar barış için sanat gösterilerini Türkiye'nin birçok bölgesinde gerçekleştirmek için de harekete geçti.

Sanatçılar barış için ellerini taşın altına koyacak

Sahnelerde, yazılarda, şarkılarda barışa dair sanatlarını icra edecek olan sanatçılar 'ellerini taşına altına koyarak' sanatı barış için eylem alanı haline getirmeye çalışıyor. Barış İçin Sanat Girişimi içinde yer alan yönetmen Özcan Alper Hemşince, Birol Topaloğlu Lazca, Kayuş Çalıkman ve Pakrat Estukyan da Ermenice 'Barış İçin Sanat Girişimi'ni anlattı.

Sonbahar filmi ile birçok festivalden ödül alan yönetmen Özcan Alper, anadili olan Hemşince ile barışa dair istemini ve girişimin amaçlarını anlattı. Alper, barışa dair olumlu bir havanın geliştiğini ve toplumda çok ciddi bir beklenti geliştiğini belirterek, 'Biz sanatçılar olarak bu çabaların birileri tarafından görülmesini istiyoruz. Onurlu ve kalıcı bir barışın yerleşmesini istiyoruz' diye konuştu.

Birol Topaloğlu: Çocuğumun benim yaşadığım koşulları görmesini istemiyorum

Öteden beri sanatçıların zaman zaman parçalı da olsa bir araya gelme girişmelerinin olduğunu hatırlatan Birol Topaloğlu da anadili olan Lazca ile barış istemini ve çalışmasını umutla anlattı. Topaloğlu, 'Artık bugünkü koşullarda sanatçıların, ressamların, yazarların bir araya gelip gerçekten Türkiye'nin doğru bir şekilde barış eksenine oturtulması amaçlanıyor. Bu tabiî ki çok kolay bir şey değil. Burada herkesin elini taşın altına sokması gerekiyor' dedi. Sanatçıların artık tek başına bu oluşumun emekçileri olduğunu ifade eden Topaloğlu, 'Bunu için bu girişimi baştan beri destekliyorum. Sanatçılar biraz daha aktif olabilirse bu konuda büyüyen bir katılımla çok güzel sonuçlar alınabilir. Artık savaşlar dursun gerçekten. Benim çocuğum benim yaşadığım koşullarda o savaşı görsün istemiyorum. Benim çocuğum doğuya gidip Kürtlerle ya da herhangi bir halkla kardeş olabilsin. Onlar gelsin bizim yaylalarımızda piknik yapabilsin. Artık bir araya gelip dostça yaşanabilsin' diye konuştu.

Mustafa Avkıran: Kendi eylem alanım olan tiyatro ile barışı anlatacağım

Birçok dizide rol alan ve son olarak Yaprak Dökümü isimli dizide oynayan, aynı zamanda barış aktivisti olan tiyatrocu Mustafa Avkıran ise 'barış'ın altının iyi doldurulması gerektiğini dile getirerek 'Kim savaş istiyor. Biz barış istiyoruz. Bunun içinin iyi doldurulması gerekiyor. Bu organizasyon içinde yer alarak kendi eylem alınımız olarak tiyatroyu bir araç olarak kullanıp barışın daha çabuk gelmesi için gayret edeceğiz. Barışın gerçekten istenmesi üzerine kurcağız oyunlarımızı' diye konuştu.

Türkiye siyasetinde kem kümlerin ve kırmızıçizgilerin artık yeri olmadığını ifade eden Kardeş Türküler'den Vedat Yıldırım da girişime dair düşüncelerini, 'Bir şeylerin konuşulması gerekiyor. İnsan ölümleri nasıl durdurulacak. Fed aralık noktalarının aşılması gerekiyor. Biz sanatçılar olarak taahhüde bulunuyoruz. Biz bundan sonraki üretimimizde sahne çalışmalarımızda oyunlarımızda yazılarımızda bir şekilde bu sürecin takipçisi olacağız. İyiye mi gidiyor, insan hakları alanında gelişmeler oluyor mu? Bunu yapmak sanatın dili taş yüreklere seslenmekse bunun katkısı olacaktır' sözleri ile dile getirdi.

Yasemin Göksu: Saf ve temiz bir barıştan yanayız

Yıllardır barış için sanatçıların verdiği mücadeleleri değerlendiren Yasemin Göksu, Barış İçin Sanat Girişim'inin bundan sonrası tamamen kelime anlamının içinde olduğu gibi barış olduğunu söyledi. Göksu, 'Biz saf olarak tamamen kendi kelime anlamı içinde olan barıştan yanayız. Bunu yıllardır olduğu gibi bu günde böyle dillendiriyoruz. Geçmişte de sokaklarda barış diye bağırırken henüz bugün mecliste kurulmuş olan partilerin birçoğu yoktu. Biz bunu 20 25 yıldır bağırıyoruz. Yine barış diye bağırmaya elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Yapılacak çok şey var. Sadece dil kimlik üzerinden siyaset yapmıyoruz biz. Aşiretler sistemi ağalık bütün bunların zaman içinde hepsinin hallolması gerektiğini düşünüyoruz. Bu ülkede yaşayan halklar özgürlüklerine kavuşsunlar' diye konuştu.

Ermeni sanatçılardan barış için tam destek

Sanatçı duyarlılığına dikkat çeken Ermeni yazar Kayuş Çalıkman Gavrilof , 'Sanatçılar tepki vermek istiyorlar. Bu gerekli olan bir şeydi. Bizim de elimizi taşın altına koymamız gerekirdi. Çok da başarılı bir kampanya olarak yürüyor. Başarılı olursa ne mutlu olur' dedi. Zülfü Livaneli, Sezen Aksu ve Yaşar Kemal'in süreç içinde bireysel çabaları olduğunu hatırlatan Sayat Nova Kurucularından Ermeni Müzisyen Pakrat Estukyan, 'Bugüne kadar barış girişimi için hep bireysen çabalara tanık olduk. Şimdi kitlesel bir duruş var. Profesyoneller var. Amatörlerde olacak. Kendini sanatla ifade eden herkes barıştan yana kendisini burada ifade edebilecek' dedi./ DİHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.