Sait Dede'den Bakan Bozdağ'a: Şervan Can Güder neden öldü?

Sait Dede'den Bakan Bozdağ'a: Şervan Can Güder neden öldü?

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde hayatını kaybeden 20 yaşındaki Şervan Can Güder'i Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

Dün Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde hayatını kaybeden 20 yaşındaki Şervan Can Güder'le ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM'ye soru önergesi sunan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, önergenin açıklama kısmında, "İdare tarafında aileye Şervan Can Güder’in kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği bilgisi verilmiştir. Kronik bir rahatsızlığı olmayan ve herhangi bir ilaç kullanmayan Şervan Can Güder’in ölümü ile ilgili olarak kamuoyunda cezaevinde öldürüldüğü ya da ölüme terk edildiği yönünde haklı şüpheler ve iddialar oluşmuştur" ifadelerine yer verdi. 

Dede, Bakan Bozdağ'a şu soruları sordu:

  1. Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 20 yaşındaki Şervan Can Güder’in yaşamını yitirmesi ile ilgili Bakanlığınızın bir açıklaması olacak mı?
  2. Şervan Can Güder’in yaşamını yitirmesinin sebebi nedir?
  3. Şervan Can Güder kaç kişilik hücrede tutulmaktaydı? Daha önceden kronik bir rahatsızlıktan dolayı yaptığı bir başvuru var mıydı?
  4. Ölüm olayı saat kaçta gerçekleşmiş ve ilk müdahale kim veya kimler tarafından yapılmıştır?
  5. Olay sırasında Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde sağlık ekibi bulunuyor muydu?
  6. Tutuklu ve Hükümlülere yönelik genel sağlık taraması yapıyor musunuz?
  7. Türkiye’nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletlerin ortaya koyduğu Minnesota protokolünde bu kapsamda gerçekleşen şüpheli ölümlere ilişkin bağımsız özel bir komisyon tarafından kapsamlı, bilimsel ve tarafsız bir soruşturma sürecinin başlatılmasının gerektiği belirtilmiştir.
  8. Hukuk dışı, keyfi ve yargısız infaz şüphesi olan durumlara yönelik olarak 1991 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan ve ulusal mevzuatta da yer alan Birleşmiş Milletler Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazların Önlenmesine ve Soruşturulmasına İlişkin El Kılavuzu (Minnesota Protokolü) esas alınarak bir inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?
  9. Üye devletlerin bunu uymakla yükümlü olduğuna ilişkin BM organlarınca alınan sayısız karara rağmen Minnesota Otopsi Protokolü'ne uymamanızın sebebi nedir?

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.