Sait Dede: Yüksekova Belediyesi, 190 liralık su sayacını vatandaşa 580 TL’den veriyor

Sait Dede: Yüksekova Belediyesi, 190 liralık su sayacını vatandaşa 580 TL’den veriyor

Hakkari Milletvekili Sait Dede, İçişleri Bakanı Soylu’ya Hakkari Belediyesi içme suyu ihalesi ile Yüksekova Belediyesi’ndeki sayaç değişimini sordu.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova ve Hakkari Belediyesi’ndeki bazı ihalelerle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarfından yanıtlanması isteğiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Dede, soru önergesinin açıklama kısmında şu ifadelere yer verdi:

“Hakkâri Belediyesi tarafından, İller Bankası Genel Müdürlüğünce 2013 yılında yapılan Hakkâri merkez içme suyu yapım işi yaklaşık 33.000.000 TL bedel ile ihale edilmiş ve bu hizmetin %70’i önceki dönem belediyemiz tarafından gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında bitmesi gereken proje, 2016 yılında atanan kayyumla sekteye uğramıştır. 31 Mart seçimlerinden sonra seçilmiş Belediye yönetimi tarafından yapılan incelemede 2017 yılında teslimi yapılması gereken işin halen bitmediği, fakat işin geçici kabulünün yapıldığı, bu 3 yılda firmaya usulsüz süre uzatımlarının verildiği, böylece belediye aleyhine, yüklenici firma lehine menfaat sağlandığı ve kamunun zarara uğratıldığı tespit edilmiştir. Belediyeye müşavirlik kredi faizi ve belediye başkanlığınca yapılan harcamalar dâhil 2020 yılı itibariyle yaklaşık toplamda 60.000.000 TL'ye mal olmuştur. Bu usulsüzlükler karşısında seçimle göreve gelen Hakkari Belediyesi seçilmişleri, mahkemeye başvurarak hukuki süreci başlatmıştır. Buna ilişkin başlatılan hukuki sürece, tekrar atanan kayyum tarafından son verilmiş ve davadan feragat edilmiştir. Yüksekova Belediyesinde ise kayyum tarafından piyasa değeri 180-190 TL olan su sayaçları abonelere 580 TL olarak fatura edilmekte, ayrıca 200 TL civarı ise bağlama bedeli tahsil edilmektedir.”

Dede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

- 2013 yılında ihalesi yapılan Hakkari Merkez İçme Suyu Projesi hangi aşamadadır? Geçici kabuller ve kesin kabuller ne zaman yapılmıştır? Projenin maliyeti önergeye cevap verildiği tarih itibariyle ne kadardır?

- Hakkari Belediyesi tarafından açılan davadan, kayyum neden feragat edilmiştir? Kamu kaynaklarının israfı karşısında bir inceleme başlatacak mısınız?

- Su abonelerinin sayaçları Yüksekova Belediyesi tarafından hangi gerekçe ile değiştirilmektedir? Bu sayaç değişikliği ve tüketicilere yüklenen yüksek bedelli su sayaçları, abonelik sözleşmesine aykırı değil midir? Bu uygulamanın kanuni dayanağı nedir?

- Yüksekova Belediyesinde kayyum tarafından su abonelerine zorunlu olarak dayatılan su saatlerine ilişkin bir incelemeniz olacak mı? Söz konusu ihale işlemi hangi usulle yapılmıştır? -

- Piyasa fiyatından çok üzerinde bir bedelle saatlerin alınmasının sebepleri nedir? İhaleye kaç firma katılmıştır? İhale şartnamesi nedir? İhaleyi hangi firma kazanmıştır? İhaleye katılan diğer firmaların teklifleri ne kadardır?

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum