Sait Dede: Yazıklar olsun insanların adalet duygusunu katledenlere

Hakkari Milletvekili Dede, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, 20 Ocak 2023 tarihinde Yüksekova Adliye Binasında hayatını kaybeden Ferhat Atılgan'ı gündeme getirerek, "Yazıklar olsun insanların adalet duygusunu katledenlere" dedi.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı konuşmada geçtiğimiz günlerde aldığı hapis cezası sonrası tutuklanarak cezaevine gönderilen Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Cihan Kahraman ve Yüksekova'da Adliye binasından atlayarak intihar ettiği iddia edilen Ferhat Atılgan'ı gündeme getirdi.

Dede, Anayasa'dan başlamak üzere birçok metinde Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğu vurgusunun sürekli tekrar edildiğini belirterek, "Televizyonlarımızı açtığımızda yetkililerin bu ifadeyi ağızlarından hiç düşürmediğini görmekteyiz. Hani derler ya "İnsan en çok kendisinden olmayandan bahseder." Kim neyden çok bahsediyorsa o onda yoktur, o onun fukarasıdır. Bakın, AKP Genel Başkanı son adli yıl açılışında Türkiye, Anayasası'nda da belirtildiği şekilde demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir dedi ama maalesef bunun uygulamada böyle olmadığın hepimiz görüyor, hepimiz yaşıyoruz" dedi. 

"Seçim atmosferine girilmiştir ve bu tutuklama bir seçim çalışmasıdır"

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Cihan Kahraman'a verilen hapis cezasını hatırlatan Dede, "İstinafta bozulmasına rağmen aynı mahkeme bu sefer on yıl ceza verdi ve mesaj verir gibi hükümle beraber tutuklama yaptı. Yıllardır duruşmalara girip çıkan, her celsede hazır olan Cihan Kahraman'ı verdiği hükmün kesinleşmesini beklemeden cezaevine gönderdi. Peki, Cihan Kahraman kimdir? Cihan Kahraman, 2019 yerel seçimlerinde AKP tarafından aday gösterilen vali yardımcısını yani kayyumu sandığa gömen kişiydi. Hani tutuklama bir tedbirdi? Peki, neden yargılama devam ederken bu tercih edildi? Bunun nedeni çok açık, seçim atmosferine girilmiştir ve bu tutuklama bir seçim çalışmasıdır.

Konuşmasında mahkemelerin iktidarın duruşuna göre kararlar verdiğini savunan Dede,  "Suç ve cezalar siyasi konjonktüre göre değil, evrensel ilkelere göre olmalıdır. Yargının içine düştüğü bu durum toplumun adalet duygusunu onarılmaz bir biçimde yaralamaktadır. Adalet sarayları mezbahalara dönüşmüş, hukuk, adalet, kanunlar kör bıçaklarla kesilip biçilmektedir" dedi.

"26 yaşındaki bir gencin hayalleri, umutları adliye binasında sona erdi"

Meclis Kürsüsünden Yüksekova Adliye Binasında hayatını kaybeden Ferhat Atılgan'ın fotoğrafını gösteren Dede, "Bakın, bu fotoğrafta gösterdiğim genç, Ferhat Atılgan; artık aramızda değil, kendi canına kıydı. 20 Ocak 2023 tarihinde Yüksekova Adliyesine giden 26 yaşındaki Ferhat Atılgan savcının odasında gözetim altındayken, fiilî olarak devletin gözetimindeyken 3'üncü kattan atlayarak hayatına son verdi. 26 yaşındaki bir gencin hayalleri, umutları, geleceğe dair planları adliye binasında sona erdi. Karar verilmişti, sulh ceza sadece formaliteydi. Yazıklar olsun insanların adalet duygusunu katledenlere" diye konuştu. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.