Sait Dede, Soylu'ya sordu: Yüksekova Belediyesi'nin taşınmazları neden satılıyor?

Sait Dede, Soylu'ya sordu: Yüksekova Belediyesi'nin taşınmazları neden satılıyor?

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova Belediyesi'ne ait 3 taşınmazın satışa çıkarılmasını meclise taşıdı.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova Belediyesi'nin taşınmaz satışı kararı ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM'ye soru önergesi sundu.

Önergenin açıklam kısmında 31 Mart 2019 seçimlerinde yüzde 66,18 oy alarak Yüksekova Belediye Başkanlığını kazanan seçilmişlerin yerine 18 Ekim 2019 tarihinde kayyum atandığını hatırlatarak, "Seçilen belediye eşbaşkanları görevde kaldığı 7 ay gibi kısa bir süre zarfında, kendilerinden önce 19 Aralık 2016 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından atanan kayyumun, hukuka aykırı olarak aldığı belediye meclisi kararları ile  İlBank’la sözleşmeler imzaladığını Yüksekova Belediyesi’ni açıkça zarara uğrattığını ve belediyenin tüm menkul ve gayrimenkullerini rehnederek bir borç batağında bıraktığını tespit etmiş ve yasal süreçleri başlatmışlardır" ifadelerine yer verdi. 

3 Nisan 2022 Tarih ve 31798 Sayılı Resmî Gazetede Yüksekova Belediyesine ait 3 taşınmazın kapalı teklif usulü ile satışa çıkarılacağı ilan edildiğini belirten Dede, "Kayyum tarafından büyük bir borç batağına sürüklenen Yüksekova belediyesinin sınırlı sayıdaki gayrimenkullerinin satışa çıkarılması; kamuoyunda belediyenin ve dolayısıyla Yüksekova halkının zarara uğratılacağı haklı endişesini yaratmıştır" dedi. 

Dede, Bakan Soylu'ya şu soruları yöneltti: 

  1. Yüksekova Belediyesine ait taşınmazların satışa çıkarılmasının sebebi nedir?
  2. Yüksekova belediyesine ait kaç taşınmaz bulunmaktadır? Bu taşınmazlar kaç metrekaredir?
  3. Atanan kayyumun ilk yerel seçimlerde gideceği açıkken böyle bir tasarrufun sebebi nedir? Beklenen kamu yararı nedir?
  4. Her ne kadar ihale ilanında, satışa çıkarılan araziler için “boş arsa” kaydı düşülmüş ise de söz konusu arazilerden birinde belediye ait hizmet binası bulunmakta bir diğer arazi ise açık Pazar şeklinde halkın kullanımındadır. İhale ilanında yanıltıcı unsurların bulunmasının sebebi nedir?
  5. Gayrimenkullerin satış kararı nasıl alınmıştır? Belediye meclisinin onayından geçmiş midir?
  6. Belediye meclisi kimlerden oluşmaktadır?
  7. Kayyumların ve atama usulü ile göreve getirdikleri Belediye Başkan yardımcılarının mal varlıklarında bir artış var mıdır?
  8. Kayyumlar ve belediye başkan yardımcısı olarak atanan kişiler hangi kurumlardan kaç lira maaş almaktadırlar?
  9. Önergeye cevap verildiği tarih itibariyle Yüksekova Belediyesinin toplam borcu ne kadardır? Hangi bankadan hangi şartlarda ne kadar kredi çekilmiştir?
  10. Kayyum atanan belediyelerde yaşanan ve birçoğu Sayıştay raporlarında da yer alan usulsüzlüklerle ilgili soruşturma başlatacak mısınız?

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum