Sait Dede, Bakan Bozdağ’a Leyla Güven’e verilen hücre cezasını sordu

Sait Dede, Bakan Bozdağ’a Leyla Güven’e verilen hücre cezasını sordu

HDP Hakkari Milletvekisi Sait Dede, Leyla Güven’e "Kamu görevlisine hakaret veya tehditte bulunmak" gerekçesiyle 11 gün hücre cezası verilmesini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, geçtiğimiz günlerde aşı için götürüldüğü bölümde erkek bir gardiyan tarafından tehdit ve hakarete maruz bırakıldığı iddia edilen DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Sayın Leyla Güven’e "Kamu görevlisine hakaret veya tehditte bulunmak" gerekçesiyle 11 gün hücre cezası verilmesini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Dede, TBMM’ye sunduğu soru önergesinin açıklama kısmında Elazığ Kadın Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Hakkari Eski Milletvekili Leyla Güven’e "Kamu görevlisine hakaret veya tehditte bulunmak" gerekçesiyle 11 gün hücre cezası verildiğini belirtrerk, “Sayın Leyla Güven aşı için götürüldüğü bölümde erkek bir gardiyan tarafından tehdit ve hakarete uğramış ve akabinde kendisi hakkında hukuka aykırı bir şekilde disiplin cezası verilmiştir. Yine Sayın Güven ve aynı cezaevinde bulunan; Hülya Alökmen, Fethiye Ok, Beritan Anahtar, Emine Erkan, Nuray Çelik, Dicle Bozan, Mihriban Şorli ve Remziye Yaşar’a Kürtçe şarkı söyledikleri gerekçesiyle Cezaevi Disiplin Kurulu tarafından 20 Ağustos 2021 tarihinde 1 aylık iletişim yasağı cezası verilmişti.       

Hücreye koyma disiplin cezasının, koşullu salıvermenin uygulanmasını erteleme sonucunu da doğuracağı, tek başına bir cezalandırmayı içerdiği ve hapsedilen kişinin özgürlüğünü daha da sınırlandıran bir işlem olduğunun dikkate alınması gerektiği yine Anayasa’nın 38. maddesinde yer alan ve idarenin kişi hürriyetinin kısıtlanması sonucunu doğuran bir yaptırım uygulayamayacağı hükmü gereğince ( Anayasa’nın 38. maddesine göre; idarelerin kişi özgürlüğünü sınırlayacak bir yaptırım uygulaması mümkün değildir) bu yönde bir karar için mahkeme kararı aranması gerektiği Anayasa Mahkemesinin birçok kararında da kabul edilmiştir. Ayrıca hücre cezaları yönünden özellikle hâkim denetiminin ötesinde bir yargılama sürecini gerektirdiği ve buna bağlı olarak adil yargılanma koşullarının sağlanmasının temel bir hak olduğu vurgulanmıştır” ifadelerine yer verdi.

Dede, Bakan Bozdağ’a şu soruları sordu:

  1. Sayın Leyla Güven’e verilen disiplin cezası anayasa, uluslararası sözleşmelere ve yasalara uygun mudur?
  2. Sayın Leyla Güven’e hakaret eden ve onu tehdit eden infaz koruma memuru hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?
  3. Bahse konu hücre cezası; ‘Sen bundan sonra görürsün’ diyerek açık tehditte bulunan infaz koruma memurunun beyanları esas alınarak mı verilmiştir?
  4. Sayın Leyla Güven’e savunma hazırlamak için yeterli süre verilmiş midir?
  5. Son beş yılda hapishanelerde verilen disiplin cezalarına karşı İnfaz Hakimliklerine yapılan başvuru sayısı kaçtır? Başvurular nasıl sonuçlanmıştır?

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.