Sağlık emekçilerinden ceza protestosu: Hak aramak cezalandırılamaz

Sağlık emekçilerinden ceza protestosu: Hak aramak cezalandırılamaz

1-2 Ağustos tarihlerinde iş bırakan aile hekimlerine ceza kesilmesi Çemberlitaş'taki İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde protesto edildi.

 Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlıkta şiddete karşı 1-2 Ağustos’ta iş bırakan aile hekimlerine ceza kesilmesi İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde protesto edildi. ‘Bu iş yerinde hukuksuzluk var’ pankartı açan sağlık emekçileri, aile hekimliği yönetmeliğindeki ‘cari giderlerde damga vergisi hariç hiçbir kesintiye gidilemez’ maddesini hatırlatarak yetkililere “Yasalara uyun” çağrısı yaptı.

İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Hekim Birliği Sendikası ve Hekim Sen üyesi sağlık emekçilerinin katıldığı eylemde “Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganı atıldı.

'FİZİKİ, SÖZEL ŞİDDETE EKONOMİK ŞİDDET EKLENDİ'

Ortak açıklamada konuşan Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara 1. Şube Başkanı Dr. Ahmet Taptuk Mehlepçi, 1 ay önce de sağlıkta şiddetin sona ermesi ve yoksulluk sınırı altında ücrete karşı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde olduklarını hatırlatarak “Biz çözüm için çaba beklerken bu binadaki hukuk tanımaz bürokratların şiddetine maruz kaldık. Fiziki, sözel şiddet vardı şimdi buna ekonomik şiddet de eklendi” dedi.

Evrensel'den Eylem Nazlıer'e konuşan ve sağlık çalışanları olarak 1-2 Ağustos’ta anayasal hakları olan iş bırakma eylemini gerçekleştirdiklerini belirten Mehlepçi “Çünkü geçinemiyoruz. Çünkü sağlıkta şiddetten usandık. Hamile hekimi saçlarından sürükleyen zihniyete şefkat gösteren bakanlıktan bıktık. Vandalların silahla hastane basmasına, bizleri öldürmesine alışmayacağız” dedi. Aldıkları ücretin yüzde 70’inin emekliliğe yansımadığını, artan iş yükü, baskı ve mobbinglerle tükendiklerini dile getiren Mehlepçi “Çünkü uzun zamandır sahada aşılar, aile planlaması araçları eksikliğini yaşıyoruz. Bunları dile getirdiğimizde soruşturmalarla karşılaşıyoruz. İş bıraktık çünkü 20 yıldır baskı ve değersizleştirme politikalarından bezdik. İş bıraktık çünkü bu bizim anayasal hakkımız” diye konuştu.

'SİZLERİ YASALARA UYMAYA DAVET EDİYORUZ'

Yetkililere defalarca bu konulardaki davaları kaybettiniz hatırlatmasını yaparak yine kaybedeceksiniz diye seslenen Mehlepçi “Sizi yasalara uymaya davet ediyoruz. 5258 Aile Hekimliği kanunun 3. maddesinde cari giderlerde damga vergisi hariç hiçbir kesintiye gidilemez ibaresine rağmen İl Sağlık Müdürlüğü yasayı bilerek ve isteyerek ihlal ederek kesintiye gitmiştir. Bununla yetinmemiş maaşlarımızda kesinti yapmıştır” dedi. Daha önce de başka illerde benzeri hukuksuzlukların mahkeme kapılarından geri döndüğünü dile getiren Mehlepçi “Bu konuda sorumluluğu olanlar hakkında kanun dışı işlem yapmaktan suç duyurusunda bulunacağız. Şiddetten bunalmış sağlık çalışanlarına bir de ekonomik şiddet uygulamayın” ifadelerini kullandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.