Sadr'dan 10 maddelik bildiri: Gazze düşerse sıra diğerlerine gelecek

Sadr'dan 10 maddelik bildiri: Gazze düşerse sıra diğerlerine gelecek

Irak’taki Şii Sadr Hareketinin lideri Mukteda es-Sadr Arap ve İslam ülkelerinde İsrail’e karşı gösteri düzenleme çağrısında bulundu.

Sadr Hareketinin lideri Mukteda es-Sadr yayımladığı yazılı açıklamasında, ABD’nin İsrail’e verdiği destekten dolayı Bağdat’taki Büyükelçiliğinin kapatılması çağrısını bir kez daha yineledi.

Sadr’ın 10 madde altında yayımladığı açıklamasında, İsrail’in bir suçlu olarak tanımlanmasını talep etti.

İsrail’e destek veren ABD gibi ülkelerin sert bir dille tehdit edilmesi gerektiğini isteyen Sadr, “Özellikle onun en büyük destekçisi olan ABD, İslam ve Arap ülkelerindeki askeri üslerini kapatmakla tehdit edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Sadr'ın öneri olarak sunduğu talepleri şöyle:

1- İslam ve Arap orduları alarm durumuna geçmeli. Gazze’nin düşmesi halinde onlara da sıra geleceğini bilmeliler. Cenab-ı Allah esirgesin.

2- Siyonist düşmana karşı kapsamlı bir ekonomik boykot uygulanmalı.

3- Siyonist düşmana doğrudan ve dolaylı petrol göndermeyi durdurun.

4- İsrail büyükelçiliklerinin kapatılması ve normalleşmenin tüm Arap ve İslam ülkeleri için suç sayılması.

5- Siyonistlerin iradesi dışında Gazze'ye tıbbi ve yaşamsal yardım ulaştırılması.

6- İslam ve Arap ülkelerindeki askeri üslerini kapatma tehdidinde bulunarak, başta en büyük destekçisi olan Amerika olmak üzere Siyonist oluşumu destekleyen ülkelere yönelik sert bir dille tehdit edilmeli.

7-  Doğrudan veya dolaylı yollarla İsrail’i destekleyenlerin, her ülkede geçerli olan kanunlar çerçevesinde seslerinin kısılmalı ve cezalandırılmalı.

8- İslam ve Arap halklarından Gazze için eş zamanlı olarak protesto gösterileri yapmalarını ve zalimce protestocuları engellemeye çalışanları karşı durmalarını istiyoruz.

9- Filistin’in meşru mücadelesine destek verilmeli özellikle de Filistinli esirlere ilişkin yürütülen müzakere dosyalarında.

10- Düşman Siyonist varlığını suçlu olarak ilan edilmeli.

Sadr, taleplerin yerine getirilmemesi durumunda farklı tutumlara alacaklarının altını çizdi.

İsrail-Hamas çatışmaları

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "işgal ve ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken çok sayıda İsrailliyi de esir alarak Gazze'ye götürmüştü.

İsrail ordusu, yoğun biçimde saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde yaklaşık 240 İsrailli esirin bulunduğunu aktarmıştı.

İsrail'de çok tartışılan Hamas ile karşılıklı tüm esir ve tutukluların serbest bırakılması ve insani ateşkes teklifine Tel Aviv hükümeti kesin olarak karşı çıkmıştı. İsrail hükümeti, İsrailli esirlerin tutulduğu Gazze'de ateşkes çağrılarını da reddetmişti.

İsrailli esirlerin serbest bırakılması şartıyla çatışmalara insani ara verilmesini kabul edebileceğini açıklayan Tel Aviv hükümeti, Gazze Şeridi'ne yoğun bombardımanına devam ediyor.

Kassam Tugayları, İsrail ordusunun yoğun bombardımanında ellerindeki 60 kadar esirin öldürüldüğünü duyurmuştu.

İsrail'de esirlerin bazı yakınları başta olmak üzere farklı gruplar, iki tarafın da tüm esir ve tutukluları karşılıklı olarak serbest bırakması önerisini destekliyor.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.