Ruhani, istifa eden Zarif'e sahip çıktı: ABD'ye karşı ön cephede!

Ruhani, istifa eden Zarif'e sahip çıktı: ABD'ye karşı ön cephede!

İran, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in istifasıyla karıştı. İstifayı henüz kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Zarif Amerika ile mücadelenin ön cephesinde" diyerek bakana sahip çıktı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’yle nükleer krizde ülke içi eleştirilerin hedefi olan ve dün sürpriz bir biçimde istifa eden Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e ‘sahip çıktı’. Ruhani, “Zarif Amerika ile mücadelenin ön cephesinde” ifadelerini kullandı.

Ruhani, Zarif’in yanı sıra Petrol Bakanı Bijan Zanganeh ve İran Merkez Bankası Başkanı Abdolnaser Hemmati’ye, ABD’yle mücadelede oynadıkları rol için teşekkür etti.

İran Cumhurbaşkanı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın dünkü Tahran ziyaretinde İran Dışişleri’ne teşekkür ettiğini de söyledi.

İSTİFA HENÜZ KABUL EDİLMEDİ

Ruhani, Zarif’in istifasını henüz kabul etmiş değil. İran Cumhurbaşkanı’nın ofisi, istifanın onaylandığına dair haberleri de bugün resmen yalanladı.

İran Meclisi’nden bir grup vekil istifanın reddedilmesi için Ruhani’ye hitaben bir mektup yazıp imza toplarken, krizin nasıl sonuçlanacağı merak konusu.

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık altı yıldır İran’ın dışişleri bakanı olan Zarif, İran’ın 2015’te Washington dahil Batılı güçler ile yaptığı ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yıl çekildiği tarihi nükleer anlaşmanın mimarıydı. İran’ın nükleer programından geri adım atması karşılığında Batı yaptırımlarının kaldırılmasını öngören anlaşma, ülke içindeki sertlik yanlılarının tepkisini çekmişti. Trump’ın Mayıs 208’de bu anlaşmadan tek taraflı olarak çekilip Tahran’a yeni yaptırımlar dayatması, İran içindeki bu kanadının tepkisinin artmasına sebep olmuştu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.