RTÜK’ten dijital platformlardaki 8 yapıma ceza, 2 cezaya CHP’li üyeler de katıldı

RTÜK’ten dijital platformlardaki 8 yapıma ceza, 2 cezaya CHP’li üyeler de katıldı

İsteğe bağlı yayıncılık platformlarına ilk kez 2019'da ceza uygulayan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 4 yıl aradan sonra bir kez daha dijital platformlara para cezası kesti.

Dijital platformların yayınları ile ilgili raporlarını gündemine alan RTÜK, altı ayrı platforma ilişkin sekiz yapım hakkındaki dosyayı karara bağladı. RTÜK’ün aldığı kararlar arasında 26 yıl önce Türkiye’de gösterime girmiş ve bugüne kadar çok defa festivallerde gösterilmiş olan Kayıp Otoban filmine ceza verilmesi dikkati çekti. beIN’in sinema kanallarından Movie Stars’ta yayınlanan film için “yayıncılık ilkelerini ihlal ettiği” gerekçesiyle üst sınırdan para cezası uygulandı. Öte yandan Netflix’te yayınlanan Anne+ ve Élite isimli yapımlar için de, "eşcinsel ilişkiler yer aldığı" gerekçesiyle yayıncı platform hakkında üst sınırdan idari para cezası uygulama kararı alındı.

Cezalar, üst sınırdan kesildi

Disney+’da yayınlanan 'Love, Victor' dizisinin 2. sezonundaki “Seks Kabini” isimli bölüme de, "toplumu rahatsız edici ve ahlaka aykırı davranışlar" nedeniyle üst sınırdan para cezası verilmesi kararlaştırıldı. Amazon Prime Video’da yayınlanan “Modern Love” isimli yapım da "toplumun manevi değerlerine ve ailenin korunması ilkesine aykırı" olarak değerlendirildi ve üst sınırdan para cezası kesildi. RTÜK, Blu TV’nin "The Book Of Queer" isimli dizisi için de "LGBTQ+ öğeleri barındırdığı" gerekçesiyle üst sınırdan para cezası uygulanmasına karar verdi.

İki yapım için CHP’li üyeler karşı oy kullanmadı

Bu yapımlar için verilen para cezalarına yönelik kararlar CHP’li iki üye İlhan Taşçı ve Tuncay Keser’in karşı oy kullanması nedeniyle oy çokluğu ile alınırken, MUBI platformundaki iki yapıma yönelik para cezası kararları oy birliğiyle alındı.

CHP’li üyeler, MUBI’de yer alan “Liseli” ve “Ateşli Oda” filmleri için "ensest" ve "pedofili" içerdiği ve olumlandığı gerekçesiyle karşı oy kullanmadı.

Her iki film için de, "Çarpık ilişkiler ve müstehcenlik içeren sahnelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu" görüşüne varıldı ve üst sınırdan para cezası uygulandı.

RTÜK böylece 4 yıl aradan sonra ikinci kez dijital yayın platformlarına para cezası uygulamış oldu. RTÜK, 2019'da da Foxlife platformunun “9-1-1” isimli dizi filmi için para cezası uygulamıştı.

Yayıncılar Ankara’ya çağrılacak

Öte yandan RTÜK, "Türk aile yapısı, milli manevi değerler, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü gibi hassas konularla alakalı yayın politikaları” ile ilgili dijital platform yayıncılarının temsilcileriyle bir toplantı düzenleme kararı aldı. Bu kapsamda yayıncıların temsilcileri, eylülde Ankara’ya çağrılacak.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.