RSF'den Irak'taki 'gazeteci kıyımına' tepki

RSF'den Irak'taki 'gazeteci kıyımına' tepki

Merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Irak'ta 23 Aralık günü bir televizyon kanalına yönelik düzenlenen saldırıda 5 gazetecinin öldürülmesini "kıyım" olarak niteledi.

Pazartesi günü Tikrit yerel televizyonunun Selahaddin'deki binasına yönelik intihar saldırısı düzenlendi. Dört saldırgandan ikisi bombaları patlatmayı başarırken, diğer ikisi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. 

RSF, televizyonun haber Müdür Raad Yasin'in verdiği bilgilere göre prodüktör Cemal Abdul Nasır, kameraman Muhammed Ahmed El Katib, sunucu Wisam el Azawi ve arşiv sorumlusu Muhammed Abdul Hamid'in patlamalarda öldüğünü söyledi.  Saldırılarda dört televizyon çalışanı da yaralandı.

RSF, bu saldırıları "kıyım" olarak nitelendirirken, gazetecilerin aileleri ve meslektaşlarına başsağlığı dileğinde bulundu.  Saldırıya ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatılmasını ve emir verenlerin yargı önüne çıkarılmasını isteyen RSF,  "Bu iğrenç saldırı cezası kalmamalı" dedi.

Irak'ta son üç ayda en az 12 gazeteci öldürüldü. Bir çok gazeteci de ölümle tehdit edildi. RSF, şu ana kadar Iraklı makamların gazetecilerin korunması için gerekli tedbirleri almadığı ve saldırıların faillerini cezalandırmak için ciddi soruşturmalar yürütmediği tepkisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.