Reuters, Kürdistan'dan Belarus'a uzanan göç rotasını yazdı

Reuters, Kürdistan'dan Belarus'a uzanan göç rotasını yazdı

Reuters ajansı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Şeladize bölgesinden son aylarda yüzlerce kişinin Belarus üzerinden AB ülkelerine göç ettiğini yazdı.

Avrupa Birliği (AB) ile Belarus arasındaki 'yasadışı göçmen' krizi sürerken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin sık sık TSK tarafından hedef alınan Şeladize bölgesinden yüzlerce kişinin Belarus üzerinden AB ülkelerine göç etmeye çalıştığı belirtildi. Reuters ajansı ilgili haberini, insan kaçakçıları, seyahat acenteleri, Erbil'deki fahri Belarus başkonsolosu, bir dizi yetkili ve ailesi göç etmiş kişilerle görüşmelere dayandırıldı.

'DUBAİ VE TÜRKİYE ÜZERİNDEN GİDİYORLAR'

Haberde, Minsk yönetimi ile AB arasındaki gerilimin geçen yıl tırmanması ve Belarus'un AB üyesi komşularına göçmen geçişinin önünü açması sonrasında, Kürdistan bölgesinden bir göç akınının başladığı belirtildi. Buna göre geçişler, Bağdat yönetiminin Minsk uçuşlarını AB baskısıyla ağustos ayında askıya almasına dek doğrudan yapılıyordu. Bu kararın ardından göçmenlerin Dubai veya Türkiye üzerinden Belarus'a gittiği, oradan da AB'ye geçmeye çalıştığı belirtildi.

'AVRUPA'DAKİ ORTAĞIMLA TÜRKİYE'DE TANIŞTIM'

Reuters'a konuşan bir insan kaçakçısı, Duhok’a bağlı Şeladize ve çevresinden bugüne dek yaklaşık 200 kişinin Belarus'a gitmesini sağladığını anlattı. Bu kişilerin önce uçakla yasal yollardan Minsk'e gittiğini, sonrasında yasadışı yollardan kara yoluyla AB'ye geçtiğini anlatan kaçakçı, Avrupa'daki ortağının Türkiye'de tanıştığı bir kişi olduğunu söyledi.  

'BEŞ AYDA 200 KİŞİYE YARDIM ETTİM'

"Son beş ayda yaklaşık 200 kişinin Avrupa'ya gitmesine yardım ettim" diyen insan kaçakçısı, Irak'tan çıkışını sağladığı bu insanların hepsinin AB'ye ulaşmamış olabileceğini de kabul etti. Reuters'ın haberinde Belarus-Polonya sınırındaki geçişler sırasında ölenler olduğu hatırlatıldı. 

'MALİYETİ 12 BİN DOLAR'

Kendi 'bölgesinde' aynı işi yapan en az üç başka kişiyi tanıdığını belirten insan kaçakçısı, uçak biletleri ve Avrupa'ya ulaştıktan sonra karadaki seyahatin maliyetinin yaklaşık 12 bin dolar olduğunu söyledi. 

Haberde, özellikle 40 bin kişinin yaşadığı Şiladize'de çok sayıda kişinin Belarus üzerinden AB'ye gitmeye çalıştığı vurgulandı. Reuters, yüksek işsizlik ve düşük maaşların yanı sıra Türkiye'nin hava saldırıları nedeniyle yerel halkın uzun süredir Batı'da daha iyi bir hayat arayışına girdiğini belirtti. Haberde, kısmen güvenli ve hızlı görülen 'Belarus rotası'nın açılmasıyla göç etmek isteyenlerin sayısının arttığı vurgulandı. Şiladize'deki yerel yetkililer kaç kişinin göç ettiği konusunda kesin bir sayı vermezken, Reuters'a konuşan yerel bir gazeteci ilkbahardan bu yana Şiladize ve çevresinden yaklaşık 400 kişinin bu yolla Avrupa'ya gittiğini söyledi. 

'BÖLGEMİZ KUŞATMA ALTINDA'

19 yaşındaki oğlunun bu yolla geçtiğimiz ay Almanya'ya gittiğini anlatan Halkaft Mohammed, "Bölgemiz kuşatılmış durumda. PKK'nin ve Türklerin elinde. Burası güzel ama korkuyoruz ve burada kalmaya güvenmiyoruz" dedi. 38 yaşındaki berber Abdullah Ömer, "Birçok akrabam ve arkadaşım bu yolla gitti. Başkaları da aynısını yapmak istiyor. İnsanlar parayı ödeyebilmek için evlerini veya arabalarını sattılar" diye konuştu.

'GİTMEK YERİNE NEDEN EVLENESİNİZ?'

Kasaba pazarında gelinlikçi dükkanı olan iki çocuk babası Aziz Abdullah ise Avrupa'da sığınmacı statüsü almak için bir kampta beklemek anlamına gelse bile kendisinin de göç etmek istediğini söyledi. Abdullah neredeyse hiç müşterisinin olmadığını anlatıp, "Neden bu parayı buradan gitmeye harcayabilecekken evlenmek için 10 bin dolar harcayasınız ki?" dedi. 

AB üyeleri Polonya ve Litvanya'nın yanı sıra Brüksel, Belarus hükümetini yaptırımlara misilleme olarak göçmenleri Avrupa'ya geçmek için teşvik etmekle suçluyor. Geçtiğimiz ay Belarus'tan Polonya'ya geçmek isteyen Iraklı bir göçmen ölmüştü. Bölgeden başka ölüm haberleri de gelmişti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'yse, Reuters'ın haberinde bahsedilen sınır bölgesindeki 'kronik ihtilafın güvenlik sorununda bir artışa yol açtığı, yüzlerce köyden binlerce kişinin evlerinden kaçmak ve yaşam kaynaklarını kaybetmek zorunda kaldığı' eleştirisi getirmişti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.