Refleksmiş! Tabii

Refleksmiş! Tabii

Çok geriye gidip listeyi uzatmayın. Sadece son 1 yılda olan hadiseleri toplayıp bakıp. Hayatınızın hangi döneminde böylesine aptal yerine konulmuştunuz?

Tarih 10 Ekim 2015. Ankara’nın göbeğinde arka arkaya iki bomba patlamış, 100 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yaralıların sayısını dahi bilemiyoruz. Kimi 250 diyor, kimi 300.

Üstünden saatler geçmiş. Bir noktada halkın bilgilendirilmeye ihtiyaç duyduğu akla rücu etmiş olacak ki bakanlar diziliyor.

Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bir basın toplantısıyla karşımızdalar.

Toplantıdaki gazetecilerden biri İçişleri Bakanı’na soruyor: “Çok yoğun bir şekilde güvenlik zaafiyeti olduğuna yönelik tartışmalar var. Bu çerçevede sorumluluk alarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz?”

Soruyu duyan Adalet Bakanı Kenan İpek gülümsüyor.

Ve bu gülümsemeyi hepimiz canlı yayında görüyoruz.

Bu nasıl oluyor? Onca insan şehrin ortasında bir terör saldırısıyla ölmüşken gülmek nasıl oluyor? Sorumluluk alıp istifa edecek misiniz sorusuna gülebilmek nasıl başarılıyor?

Evet, öyle bir durumda gülebilmek için mesai ve emek harcamak gerek. Başarmak fiiliyle yanyana ve ite kaka gerçekleşecek bir eylem gülmek.

Fakat başarıyor sayın Adalet Bakanımız.

Nasıl?

**

Dün ilk kez ‘nasıl’ı açıkladı.

Şöyle: “Olay yerinden sonra o ana kadar toplanan bilgileri kamuoyuyla paylaşmak için basının önüne çıktık. Yanımda oturan İçişleri Bakanımız bir ay önce göreve atanan İstanbul Emniyet Müdürlüğünden bir bakan. Ben biliyorum ve şahidim ki yoğun bir şekilde çalışıyoruz terörle ilgili. Asla emeğini esirgemiyor. Ona karşı gelen ‘istifa edecek misiniz, düşünüyor musunuz’ sorusu üzerine benim gösterdiğim refleks hala tartışma konusu.”

Demek ki neymiş o gülümseme? Refleks.

Refleks ne? 

Biyolojik terim olarak: Bir uyarıya verilen cevap. Alınan uyarı sonucunda meydana gelen impulsu, beyne iletilmeksizin verilen cevap. Yansı.

Dil derneğine göre: Dıştan gelen bir uyarım sonucu doğan, devinim, salgı gibi iç tepkilere yol açan istenç dışı sinir etkinliği, tepke, yansı.

Tıp doktoruna göre: Korteksin devreye girmesine gerek kalmadan verilen otonomik sinir sistemi cevabı.

Vikipediye göre: Vücudumuzun dışarıdan gelen ışık ses gibi bir uyarıda ani ve hızlı bir hareketle tepki göstermesine refleks denir. Belirli bir uyarı etkisiyle düşünme sürecinden önce oluşan refleks, sinir sisteminin bir olayıdır. Merkezi sinir sisteminin işleyiş yasalarına göre refleksin ana özelliği aynı türden uyarılara hep aynı tepkinin verilmesidir ancak uyarının şiddetine göre refleksin oluşma süresinde ve sürmesinde farklılıklar olur. Refleks mekanizması omurilik soğanı tarafından yönetilir.

**

Muhakeme edersek…

Bakan’ın istifa sorusuna gülmesi ‘düşünmeden’, omurilik soğanı seviyesinde düzenlenmiş, beynin korteksine ulaşmadan dışarıya vurmuş bir eylem.

Bir düşünürseniz bu daha kötüdür.

Zira elinizi bir mumun üstüne götürdüğünüzde refleks olarak elinizi çekersiniz çünkü yanarsınız. Di mi?

100 vatandaşın öldüğü bir saldırının ardından verilecek refleks de bunun gibi bir şey olmalıydı. Mesela yüze refleks olarak acı, kalbe refleks olarak çarpıntı, mideye refleks olarak asit hücum etmeliydi. O gülümseyen yüz refleks olarak yangın yerine dönmeliydi. 

Olmadı.

Onun yerine bizim talihimize bir felaketten sonra istifa etmek bir yana gülümsemeyi başarabilmiş yöneticiler düştü.

Kör talihtir bu.

**

Çok geri gitmeyin. Uzun listeler hazırlamayın. Sadece şu yaşadığımız son bir yıla bakın. Tarafsız Cumhurbaşkanı’nın göz göre göre “açılış mitingi” yapmasından, hop diye biten çözüm sürecine, koalisyon görüşmesi görünümlü piyeslerden ikinci seçime, kaybettiğimiz şehitlerden şehirlerimizin ortasında patlayan bombalarla yiten hayatlara… Ve tüm bu hayatımızı boğan hadiseler karşısında sorumluluk almayan yöneticilerimize bir bakın.

Diyorum ya… Hiç uzatmaya hacet yok. Sadece son 1 yılda olan hadiseleri toplayıp bakın. Hayatınızın hangi döneminde böylesine aptal yerine konulmuştunuz?

**

Refleksmiş!

Tabii.

EZGİ BAŞARAN / RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.