Referandumun iptal talebine OHAL gerekçesi

Referandumun iptal talebine OHAL gerekçesi

CHP, referandumun iptali talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapacağı başvuru hazırlıklarını tamamladı. Başvuruda, temel gerekçelerden biri de OHAL koşullarında seçime gidilmesi...

Yüksek Seçim Kurulu’nun mühürsüz oyları geçerli sayması nedeniyle uzun süre tartışma konusu olan 16 Nisan referandumu AİHM’e taşınıyor. Üzerinde çalıştığı dosyayı tamamlayan CHP, 16 Nisan referandumunun iptali istemine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Yüksek Sözleşmeci Taraflar, yasama organının seçilmesinde halkın kanaatlerinin özgürce açıklanmasını sağlayacak şartlar içinde makul aralıklarla gizli oyla serbest seçimler yapmayı taahhüt ederler” hükmünü dayanak gösterecek.

Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir’in haberine göre, CHP en geç iki hafta içinde başvuruyu yapacak.

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan koordinatörlüğünde sürdürülen çalışmalar sonunda AİHM’e başvurunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek 1’inci protokolün 3’üncü maddesi dayanak gösterilerek yapılması kararlaştırdı. “Yüksek Sözleşmeci taraflar, yasama organının seçilmesinde halkın kanaatlerinin özgürce açıklanmasını sağlayacak şartlar içinde makul aralıklarla gizli oyla serbest seçimler yapmayı taahhüt ederler” hükmünün 16 Nisan referandumunda ihlal edildiği görüşünü benimseyen CHP, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin ve AGİT gözlemcilerinin raporlarına da başvuru dosyasında yer verdi.

‘İPTAL KARARI BEKLİYORUZ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Erdal Aksünger, AİHM’in esasa girmeden şekil yönünden başvuruyu incelemeye almama olasılığına karşı titiz ve ayakları yere basan bir başvuru hazırlandığını bildirdi. AİHM’in referandumu iptal edeceğine kesin olarak inandıklarını bildiren Aksünger şunları söyledi: Hazırladığımız başvuru ile şekil engeline takılmamız mümkün değil. AİHM Türkiye’de rejimi değiştiren, tüm yetkileri bir kişiye veren parlamenter demokrasiyi yok eden bu referandumu ‘incelemiyorum” diyemez. Beklediğimiz sonucu alacağız.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum