Rawest’ten İstanbullu Kürt seçmen anketi: Yerel seçim tercihleri nasıl?

Rawest’ten İstanbullu Kürt seçmen anketi: Yerel seçim tercihleri nasıl?

Rawest, İstanbul'da yaşayan Kürt seçmenle ilgili araştırma verilerini paylaştı. Araştırmaya göre Kürt seçmen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için Ekrem İmamoğlu'nu tercih ediyor.

 Rawest Araştırma, 10-18 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da yaşayan Kürt seçmenlerle görüşerek yerel seçimlerle ilgili araştırma yaptı. 10-18 Ekim 2023 tarihleri arasında, İstanbul’un 39 ilçesinde, 1000 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapıldı. Araştırma yüzde 95 güven ve 3,37 hata payı ile gerçekleştirildi.

Rawest'in araştırmasına göre 14 Mayıs’ta gerçekleşen genel seçimlerde İstanbul’da oy kullanan Kürtlerin birinci partisi yüzde 44,4 oran ile HDP. AK Parti’nin yüzde 26 oy oranıyla her 4 Kürt seçmenden birinin oyunu aldığı görülüyor. Yüzde 19 oy oranla CHP İstanbul’da yaşayan Kürt seçmenlerin 3. partisi görünümünde.

Katılımcıların yarısından fazlası (yüzde 54) mevcut belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bir sonraki belediye seçimlerinde de aday olması gerektiği kanaatinde. İmamoğlu’nun tekrar aday olmaması gerektiğini ifade edenlerin oranı ise  yüzde 33.

İmamoğlu'nun yeniden kazanacağını düşünenlerin oranı yüzde 52,7, yeniden kazanamayacağını düşünenlerin oranı yüzde 34,7.

Seçmenler,  İmamoğlu'nun "CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı olsa bile
HDP destek vermeden kazanamayacağını" düşünüyor. (Yüzde 54.5) "Her halükarda yeniden seçilebilir" diyenlerin oranı ise yüzde 19,1.

Önümüzdeki yerel seçimde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı
için CHP’nin adayı İmamoğlu olursa oy verme ihtimali sorulan katılımcıların yüzde 33,40’ı Ekrem İmamoğlu’na kesinlikle oy
vereceğini ifade ederken bu orana yakın bir katılımcı (%31,40) ise 
İmamoğlu’na kesinlikle oy vermeyeceğini belirtiyor.

Desteklediği partinin alacağı pozisyona göre hareket edeceğini söyleyenlerin
oranı ise yüzde 24,60 olarak ölçüldü.

Kararsızların oranı ise yüzde 10.

Seçmenin "İmamoğlu CHP’nin adayı olur ve HDP İstanbul’da başka birini aday gösterirse siz ne yaparsınız?" sorusuna verdiği yanıt, yüzde 70 oranında "HDP'nin desteklediği adaya oy vereceğim" şeklinde oldu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.