Putin, İsrail Başbakanı Netanyahu'yla telefonda görüştü

Putin, İsrail Başbakanı Netanyahu'yla telefonda görüştü

İsrail Başbakanlık Ofisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun telefon görüşmesi yaptığını duyurdu.

Başbakanlık Ofisi'nin açıklamasına göre Netanyahu, görüşme sırasında Rusya vatandaşlığı da bulunan bir İsrail vatandaşının Gazze'den tahliyesi konusunda Moskova'nın gösterdiği çabalar için Putin'e minnettarlığını ifade etti.

Bununla beraber Netanyahu, Rus temsilcilerin BM ve diğer platformlarda İsrail'le ilgili sergiledikleri tutumdan rahatsızlığını dile getirirken Rusya'nın İran'la tehlikeli bir işbirliği yaptığını öne sürdü.

İsrail Başbakanı, Gazze Şeridi'ndeki rehinelere erişim konusunda Kızılhaç Örgütü'ne baskı yapılmasını da Putin'den talep etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Sözcüsü, The Times of Israel'e yaptığı açıklamada, Putin ile müzakere yapmak üzere kabine toplantısını yarıda kestiğini söyledi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, iki lider arasındaki görüşmenin yaklaşık 50 dakika sürdüğünü aktardı.

Kremlin görüşmeyi doğruladı

Kremlin’den görüşmeyle ilgili yapılan yazılı açıklamada, Putin’in İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, ‘Rusya’nın sivillerin acısını ve halen devam eden çatışmayı hafifletmek için mümkün olan her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu’ söylediğini aktardı.

Açıklamada, "Rus tarafı, sivillerin acısını hafifletmek ve çatışmaları azaltmak için mümkün olan her türlü yardımı sağlamaya hazırdır” sözlerine yer verildi.

Görüşmede, ayrıca, Rus vatandaşları ve aile üyelerinin tahliyesinin yanı sıra Gazze'de tutulan İsraillilerin serbest bırakılması konularında etkileşimin sürdürülmesi konusunda işbirliğinin devam etmesine duyulan karşılıklı ilgi ifade edilirken, temasların sürdürülmesi konusunda mutabakata varıldı.

Yazılı açıklamanın devamında, “Putin’in İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği görüşmenin odak noktası, Filistin-İsrail çatışma bölgesindeki acil durum ve özellikle Gazze Şeridi'ndeki felaket niteliğindeki insani durum olup, Rus lider, terörün tüm tezahürlerini kabul etmediğini bir kez daha dile getirmiştir” denildi.

Putin, ayrıca terör tehditlerine karşı mücadelenin sivil halk için vahim sonuçlara yol açmamasını sağlamanın önemini vurguladı.

Putin ve Netanyahu'nun 7 Ekim'den sonraki ikinci görüşmesi

Bu, Putin ve Netanyahu'nun İsrail-Filistin çatışmasının yeniden alevlendiği 7 Ekim'den sonraki ikinci telefon görüşmesi oldu.

Putin ve Netanyahu, en son 16 Ekim'de görüşmüş, Filistin-İsrail çatışmasındaki ani tırmanma sonucu oluşan kriz durumunu istişare etmişti.

Son günlerde İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili temaslarını sıklaştıran Putin, çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'da üst düzey görüşmeler yapmış, perşembe günü Moskova'da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yle bir araya gelmişti.

Rus lider, bir gün önce de Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah es-Sisi ile Gazze Şeridi’ndeki durumu ele aldıkları telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.