Pervin Buldan ve kadın

Pervin Buldan ve kadın

O bir anne, bağrı yanık bir kayıp yakını, Sosyal Demokrat bir Milletvekili, bir dernek başkanı ama en önemlisi bir KADIN.

İRFAN TÜNER

Gerek siyasi partilerde sesleri kısılanlar, gerek iş yerinde, evlerinde, sokakta, mahallede, çarşıda erkeklerce ezilenler; gerekse de bu işi bu mesleği erkekler yapar deyip ötelenen kadınlar : neler yapıyorsunuz ve neler yapabiliyorsunuz artık görün. Korkularınızın ve çevrenizdeki egemen erkek baskısının arkasına sakladığınız gücünüzün farkına varın ve bu gücü kullanmaktan da korkmayın. Alın size bir örnek.

Erkek egemen toplumun en baskılı etkilerini gösterdiği ülkemizde kadınların varlığını hatırlatan, onlara ilham kaynağı olan ve ''ev kadını'' profilini yıkan sayılı kadın isimlerden bir tanesidir Pervin Buldan.

O okuma oranında başarı seviyesinin en düşük olduğu şehir olan Hakkari'de doğdu.

Evliliklerinin 7. yılında 1994'te eşi faili meçhul! bir cinayette vahşice öldürüldü. Katillerin teşhis edilip cezalandırılması için Cumartesi Anneleri ile beraber 4 yıl boyunca Galatasaray Lisesi önündeki oturma eylemlerine katıldı.

Eşinin öldürüldüğü gün erken doğum yaptı. 2 çocuğu ile ortada kaldı.

Yakınlarını fail meçhul cinayetlerde kaybeden ailelere yardım amaçlı açtığı dernekler sayesinde 2005 yılında İsviçreli bir kadın grup tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

İki dönemdir mecliste Milletvekili olup Iğdır'ın ilk kadın Milletvekili olarak da tarihe geçmiştir.

Van'da ''Özgürlük İçin Demokratik Direniş'' sloganıyla yaptığı yürüyüşte atılan gaz bombası ile ayağından yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Türkiye'de onlarca yıldır devam eden ve Türkiye'nin en büyük sorunu olan Kürt Sorununun çözümünde şimdiye kadar atılan adımlarda, en büyük kadın sesi olmuştur. Böyle bir sorunun çözümünde kadının olmaması düşünülemezdi ve bunu tamamlayan isim de yine kendisi olmuştur.

O bir anne, bağrı yanık bir kayıp yakını, Sosyal Demokrat bir Milletvekili, bir dernek başkanı ama en önemlisi bir KADIN.

İmkansızlıklar içindeki mucizeler sizin eserleriniz. Bunları görün.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.