Pervin Buldan: Semra Güzel başını öne eğmedi

DEP Milletvekili Mehmet Sincar'ı anma töreninde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Semra Güzel başını önüne eğmedi. Çünkü Semra Güzel, Mehmet Sincar’ın yol arkadaşıdır” dedi.

29 yıl önce bugün uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar mezarı başında anıldı.

Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Fırat Mahalle Mezarlığında yapılan anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Figen Altundağ, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, partililer, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

"Kürtlere saldırılar hala sürüyor"

MA’nın haberine göre; saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Ahmet Türk, “Mehmet Sincar’ın mücadelesi devam ediyor” dedi ve ekledi: “Kürt halkının özgürlüğü için canıyla büyük bir bedel ödedi. 29 yıl geçti, Kürt halkı yakın bir zamanda özgürlüğe kavuşacak dedik.

"Kürtlere yönelik saldırılar hala sürüyor. Devlet Kürtlerin bütün kazanımlarını ortadan kaldırmak için saldırılarını sürdürüyor. Bu halk, Kürt halkının özgürlüğü ve geleceği için hiçbir zaman taviz vermedi. Kürt halkı verilen bu büyük bedelleri hiçbir zaman unutmadı, unutmayacak, mücadeleyi sürdürecek."

"Tetiği çekenleri biliyoruz"

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise;  “Sincar’ın faili meçhul cinayetleri araştırmak üzere gittiği Batman’da faili belli güçler tarafından katledildiğini” söyledi: “Mehmet Sincar’ın katillerini tanıyoruz. Mehmet Sincar’ın katledilmesinin emrini verenleri de tanıyoruz, tetiği çekenleri de biliyoruz. Ancak üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen bugün halen Mehmet Sincar davasından tutuklu tek bir sanık olmaması, Türkiye’nin hukuk sistemini ve adaletini bir kez daha ortaya ve gözler önüne seriyor.

"Hiç kimse tutuklanmadı"

“Bugün dosya olmasına rağmen dosyanın içerisinde tetikçiler başta olmak üzere itirafçıların da olduğu katillerin isimleri bilinmesine rağmen hiç bir tutuklunun olmaması, Türkiye'nin büyük bir ayıbıdır. Üzerinden 29 yıl geçti. Bu davada sanık olarak Mehmet Ağar olması gerekirken, itirafçılar olması gerekirken hiçbiririn cezaevinde olmaması, tutuklanmaması elbette kabul edilir değildir. 

 “Sadece Mehmet Sincar değil, Türkiye'de işlenen binlerce faili meçhul cinayette ismi geçenler, yargılanmıyor, sorgulanmıyor, tutuklanmıyor. Tam aksine korunuyor, kollanıyor, ödüllendiriliyor. Bütün bunları yapanların Türkiye’de Kürt düşmanlığını yaptıklarını iyi biliyoruz. Kürt’e her türlü zulmü reva görenlerin, Kürt’ün katlinin reva görüldüğü bir dönemde bu sanıkların tutuklanmayacağını da iyi biliyoruz. Şu iyi bilinsin ki Mehmet Sincar’ın bize bıraktığı mücadele, bizlere yol gösteriyor, biz onların yol arkadaşlarıyız. 

"90'lı yıllardan farkı yok"

“29 yıl önceki Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında değişen hiçbir şeyin olmadığını ifade etmek isterim. 90’lı yıllardaki Türkiye ile 2020’li yıllardaki Türkiye’nin hiçbir şekilde birbirinden ayırt edilecek bir özelliğinin olmadığını biliyoruz. 90’lı yıllarda Türkiye nasılsa, 2020’li yıllarda Türkiye aynı Türkiye’dir. Zerre kadar ilerlemenin olmadığı, ne insani ne vicdanı ne hukuki ne de siyasi hiçbir anlamda herhangi bir gelişmenin olmadığı bir Türkiye’yi yaşıyoruz.

"Kürdün kemikleri torbayla gönderiliyor"

“90’larda Kürtler sokak ortasında ya arkadan beyinlerine kurşun sıkılarak katlediyordu, ya cezaevlerinde işkence tezgahlarından geçiriliyordu, bedenlerinde sigaralar söndürülüyordu ya da bulundukları herhangi bir yerde katlediliyordu. Bugüne bakıyoruz, Kürt’ün kemikleri bir torba içinde babasına teslim ediliyor.

"Semra Güzel başını önüne eğmedi"

"Dün Semra Güzel vekilimize yapılan muamelede tıpkı 90’larda Mehmet Sincar ve arkadaşlarına yapılan muameleden ayırt edilemez. Bir halkın seçilmiş iradesine, milletvekili olmasına rağmen haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanarak cezaevine gönderilmesi, gözaltına alınması sürecinde başını öne eğdirme girişim, onlara iyi bir ders oldu. 

“Çünkü Semra Güzel başını önüne eğmedi. Çünkü Semra Güzel, Mehmet Sincar’ın yol arkadaşıdır, Mehmet Sincar gibi katledilen binlerce faili meçhule giden arkadaşımızın yol arkadaşıdır. Buradan bir kez daha söz veriyoruz. Halkımıza, Kürt halkına, Mehmet Sincar ve arkadaşlarına, içiniz rahat etsin, yattığınız yerde rahat uyuyun.

"Diz çökmeyeceğiz"

"Bizler sizlerden ders alarak bugünlere geldik. Demokratik siyaseti bugün sizlerin sayesinde yürütüyoruz. İşte o yüzden asla diz çökmeyeceğimizi ve boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha sizin huzurunuzda Kürt halkına ve sizlere vermek istiyoruz. 

“Başta Sincar ailesi olmak üzere halkımıza, yol arkadaşlara, partili arkadaşlara, dostlarımıza, yoldaşlarımıza bir kez daha başımız sağolsun diyorum. Minnetle, şükranla, rahmetle Mehmet Sincar yoldaşımızı bir kez daha anmak istiyorum. Anısı önünde saygıyla, minnetle eğiliyorum.”

Anma, Sincar’ın mezarına karanfil bırakılmasının ardından sona erdi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.