“Pencerelerine tel örgü çekilen mahpuslar temiz hava ve güneş ışığından mahrum”

“Pencerelerine tel örgü çekilen mahpuslar temiz hava ve güneş ışığından mahrum”

Van’daki hukuk ve insan hakları örgütleri, Karadeniz ve Erzurum’daki beş hapishaneyi ziyaret ederek mahpuslarla hak ihlallerini görüştü.

Van Barosu İnsan Hakları Merkezi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Van TUHAYDER, Karadeniz ve Erzurum’daki cezaevlerindeki hak ihlallerine dair açıklama yaptı.

MA’nın haberine göre, Aralık ayındaki ihlalleri derleyen insan hakları örgütleri, açıklamayı Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Van Barosu İnsan Hakları Merkezi avukatı Fettah Keleş, mahpus ve ailelerinin başvuruları üzerine, Bafra T Tipi Kapalı Hapishanesi, Giresun Espiye L Tipi Kapalı Hapishanesi, Beşikdüzü T Tipi Kapalı Hapishanesi ve Erzurum Dumlu 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli cezaevlerini ziyaret ederek mahpuslarla görüştüklerini aktardı.

Hapishanelerde şu ihlaller tespit edildi:

Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi

“Ağız içi arama uygulamasını mahpusların kabul etmemesi nedeniyle hastaneye götürülmüyorlar. Hasta mahpusların sağlıkları yaşamlarını tehlikeye sokacak dereceye geldiğini, bazı mahpusların durumlarının çok ağır olduğu, idarenin 3 ay önce yaptığı aramada alınan kitap ve defterlerinin üzerinde ‘isim yok, kime ait bilinmiyor’ gibi gerekçeler gösterilerek mahpuslara verilmediği, aramaların amacı dışına çıkarak sık ve odalar dağıtılarak yapıldığı, muhalif gazetelerin Kürtçe mektupların verilmediği, kurs atölye spor vb. etkinliklerin yaptırılmadığı, kantin fiyatlarının fahiş olması…”

Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi

“İdare ve gözlem kurulları keyfi ve hukuki olmayan gerekçelerle tutukluların koşullu salıverilmeleri erteleniyor. İhlaller nedeniyle 2 aya yakın bir süredir tutuklular 10’ar günlük dönüşümlü açlık grevinde.”

Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi

“Sosyal faaliyetler tamamen yasaklı, cezaevi giriş-çıkışında çıplak arama yapılıyor. Tutukluların bakanlığa gönderdiği dilekçelere cezaevi idaresi tarafından el konuluyor. Hastaneye götürülen tutukluların kelepçeli muayene ediliyor. İhlaller nedeniyle tutuklular Temmuz ayından bu yana 5’er günlük dönüşümlü açlık grevinde.”

Erzurum Dumlu 1 ve 2 Nolu Cezaevi

“Müebbet, süreli hapis cezası alan hükümlüler ile tutuklular dahi tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Tutuklular günde sadece 1 saat avluya çıkarılıyor. Mahpusların kaldığı tekli odaların pencerelerine de tel çekildiği, bu tel sebebiyle mahpusların temiz hava ve güneş ışığından mahrum bırakıldığı, elektrik faturalarının meskenden ticarethaneye dönüştürüldüğü bu sebeple birim fiyatının 4,95-TL’den hesaplandığı ve mahpuslara fahiş faturaların geldiği, iç mektupların aylar sonra verildiği…”

Avukat Keleş, bu cezaevlerinde işkence, sağlık ve tedavi hakkı, güvenlik hakkı, haberleşme, ifade özgürlüğü şeklinde ihlalleri tespit ettiklerini söyledi ve ihlallerinin bir an önce sonlandırılması çağrısında bulundu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.