Paylan’dan faiz kararına tepki: Ekonomiye bir darbe daha vurulacak

Paylan’dan faiz kararına tepki: Ekonomiye bir darbe daha vurulacak

MB’nin faiz kararına karşı Meclis’te açıklama yapan HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Cumhurbaşkanının talimatıyla alınan faiz kararı ekonomiye bir darbe daha vuracaktır” dedi.

Merkez Bankası (MB) Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı ardından alınan faiz kararına karşı HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

MB kararı ardından doların yükselmesine değinen Paylan, “Tek adam rejimini değiştirmeden, tek adam rejiminin yarattığı güvensizlik ortamını değiştirmeden faizi düşürmeye kalkarsanız dolar fırlar” dedi.  Ekonominin yoğun bakımdan entübe olmaya doğru gittiğini söyleyen Paylan, “Merkez Bankası’nın faiz kararı ardından Euro, dolar fırladı. Faizde fırladı. Hazinenin 10 yıldır borçlanma faizi yüzde 20 iken 21’e fırladı. Hazine daha yüksek faizle borçlanacak. Böyle bir aymazlık olamaz, bu bir intihardır” diye konuştu.

DEFALARCA AYNI HATAYI YAPIYORLAR

Benzer bir durumun AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damatı Berat Albayrak döneminde de yapıldığını hatırlatan Paylan, şöyle devam etti: “Tek adam güven ortamını sağlamadan faiz indirimi kararını 3 yıl öncede yaptı. Damat bey faizi düşürdü, doları sattı. Faiz çok daha yüksek şekilde fırladı. Bir deli bir kuyuya bir kere düştüğünde ders çıkarır. Bunlar defalarca aynı kuyuya düşüyor ve yine aynı hatayı yapıyorlar. Sonucunda dolar fırlıyor, enflasyon fırlıyor. Herşeye zam yağıyor. Bu iktidar ekonomiden anlamıyor olabilir. Ama yaptıkları yanlışların ceremesini saray değil, halk çekiyor. Halkımız yüksek faiz, enflasyonla, hayat pahalılığı ile çekiyor. MB faizleri düşürdü. Dolar 9,50’ye fırladı. MB arka kapıdan dolar satıyor. Kamu bankaları üzerinden dolar satılarak, kontrol edilmeye çalışılıyor. Geçmişte damat bey dolarları sattı ama ilaç çare olmadı. Yine aynı hatayı yaparak, faiz gerekmediği şekilde düşürülüyor.”

‘BEDELİNİ 84 MİLYON ÖDÜYOR’

Türkiye’nin dünyadan tefeci faizlerle borçlandığını aktaran Paylan, “ Yüzde 5 risk primi ödüyor. Tek adam rejimine güven olmadığı için…Ahmakça, aymazca faiz düşürme kararı alırsanız, Türkiye’nin riskleri artar. Bu faizi Cumhurbaşkanı mı ödüyor, MB Başkanı Kavcıoğlu mu ödüyor, Hayır. Halkımız ödüyor. Bu iktidar faizcilere yaranmak için bu kararı alıyor. Yurttaşlarımızın ödediği vergiler faize gidiyor. Cumhurbaşkanının talimatıyla alınan faiz kararı ekonomiye bir darbe daha vuracaktır. Yurttaşlar halkımız, zamlarla, hayat pahalılığıyla ödeyecektir. Faiz düşürülmeli ama güven sağlanmadan düşürürseniz bunun bedeli 84 milyon öder” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.