Partisinden Trump'a Suriye itirazı: Şimdi çıkılmaz!

Partisinden Trump'a Suriye itirazı: Şimdi çıkılmaz!

ABD'nin önde gelen siyasetçilerinden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'dan Başkan Donald Trump'a: Suriye'den erken çekilirsen, Türkiye'yle Kürtler arasındaki savaş kontrolden çıkar.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Çok yakında Suriye’den çekileceğiz, bırakalım başkaları ilgilensin” sözleri Washington’da tartışma yarattı. Amerikan siyasetinin önde gelen isimlerinden olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Suriye’den çekilmenin ‘verilecek en kötü karar’ olduğunu savundu; ABD’nin çekilmesinin ‘Türkiye’yle Kürtler arasındaki gerilimi artıracağı’ yorumunu yaptı.

Fox News’a konuşan Graham, “Bu, başkanın verebileceği en kötü karar olur. Bu filmi daha önce gördüm, Obama Irak’ta aynısını yaptı” dedi. “IŞİD köşeye sıkıştı. Eğer onları rahatlatmak istiyorsanız, Amerikan askerlerini çekersiniz” diye konuşan Graham sözlerine şöyle devam etti: “Bu bir faciaya yol açar. Suriye’de hâlâ 3 binden fazla IŞİS militanı var. Eğer askerlerimizi yakın zamanda çekersek IŞİD geri döner, Türkiye’yle Kürtler arasındaki savaş kontrolden çıkar ve Şam’ı, hiçbir Amerikan varlığı olmadan İranlılara vermiş olursunuz.”

Trump geçen hafta Ohio’da destekçilerine hitap ederken “Çok yakında Suriye’den çekileceğiz, bırakalım başkaları ilgilensin” demişti. ABD Başkanı’nın Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki bölgeye 200 milyon dolarlık yardımı da dondurduğu ortaya çıkmıştı. Trump’ın Suriye’den çekilme yönündeki tavrı, Amerikan yönetiminde tartışma yaratmış görünüyor. ABD Başkanı’nın sözlerinden kısa süre sonra Dışişleri’nden “Böyle bir plandan haberimiz yok” açıklaması gelirken, Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili de Trump’ın danışmanlarının Suriye’de en az iki yıl daha az sayıda asker bulundurmaktan yana olduğunu söyledi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.