Papa'nın tarihi Irak ziyareti başladı

Papa'nın tarihi Irak ziyareti başladı

Irak'a ayak basan ilk Papa olan Francis, koronavirüs pandemisi ve güvenlik risklerinin gölgesinde dört gün sürecek ziyarette barış ve kardeşlik mesajları verecek.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis, koronavirüs pandemisi döneminde ilk uluslararası ziyaretini Irak'a düzenledi. Tarihte Irak'ı ziyaret eden ilk Papa olan Francis, Bağdat Havaalanı'nda kırmızı halı serilerek Başbakan Mustafa Kazimi'nin başını çektiği kalabalık bir heyet tarafından karşılandı.

​Koronavirüs ve güvenlik risklerine rağmen "Görevime bağlıyım" diyerek Alitalia uçağıyla Bağdat'a uçan 84 yaşındaki Francis'in Irak'ta çok yoğun bir programı var. 

Papa'nın 5-8 Mart'taki ziyaretinde Iraklı Şiilerin duhani lideri Büyük Ayetullah Ali Sistani ile biraraya gelmesi ve İbrahim peygamberin doğum yeri Bağdat'ın yanısıra Hıristiyan nüfuslu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) başkenti Erbil, 2017'de IŞİD'den kurtarılan Musul ve Ninova vilayetine bağlı Karakuş'a gitmesi planlanıyor.

Ziyaretinde Hıristiyanlığın doğduğu topraklarda son 20 yılda Hıristiyan nüfusun bazı uzmanlarca 'soykırım' diye nitelenen boyutta yok olmaya yüz tutmasına dikkat çekecek olan Papa, inançlar arası diyalog, hoşgörü, kardeşlik ve barış mesajları verecek.

Bağdat'a uçmadan önce Irak halkına hitaben video yayımlayan Francis, ülkelerine barış elçisi olarak, onlara 'Hepiniz kardeşsiniz' demek için geldiğini, savaş ve terörle geçen uzun yıllardan sonra barış ve uzlaşma için dua edeceğini belirtti. 

Uçağa binerken "Seyahatime başlamaktan mutluyum. Bu simgesel ziyaretle yıllardır kurban edilen bir ülkeye görevimi yerine getiriyorum" diye konuşan Papa, aşılanmış olmasına rağmen "Talimatlara uymaya ve herkesle el sıkışmamaya çalışacağım, ama çok da uzak durmak istemiyorum" diye ekledi.

Iraklı yetkililer ise pandeminin ikinci dalgasında günde 5 binden fazla yeni vakayla boğuşurken gerçekleşen Papa ziyareti nedeniyle sıkı kapanma önlemlerine geçti.

Papa'nın korunması için de 10 binden fazla güvenlik gücü mensubu görevlendirildi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.