Papa Francis Irak'a gidiyor

Papa Francis Irak'a gidiyor

Papa Francis, dört gün sürecek resmi ziyaretlerde bulunmak üzere bugün Irak'a gidiyor. Tarihte Irak’a gidecek ilk Papa olacak olan Katoliklerin ruhani lideri, Êzidîlerle de bir araya gelecek.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, resmi resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Irak'ta gidecek. 2013'te bu göreve gelen Papa Francis, koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle 15 ay sonra ilk yurt dışı gezisini Irak’a yapmış olacak. Bu ziyaretle ilk kez bir Papa, Irak'a gitmiş olacak.

Dört gün sürecek Irak gezisi, Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında dinler arası diyaloğu artırma çabasının devamı olarak görülüyor. Irak ziyareti öncesinde dün Vatikan tarafından Papa’nın video mesajı paylaşıldı. 

Mesajında "Iraklı kardeşlerim selamın aleyküm" sözleriyle başlayan Papa, Irak'a barış isteyen bir hacı olarak gideceğini ifade etti. Papa, mesajında şunları ifade etti:

"Yıllar süren savaş ve terörizmin ardından, Tanrı’ya af ve uzlaşı için yalvarmak; Tanrı’dan kalplere teselli, yaralılara şifa dilemek için geliyorum. Müslümanları, Yahudileri ve Hristiyanları tek bir ailede birleştiren İbrahim babanın adına diğer dini geleneklerden kız ve erkek kardeşlerimizle de birlikte dua etmek, birlikte yürümek arzusuyla geliyorum.”

Irak'ta Bağdat, Necef, Ur Ovası, Erbil, Musul ve Karakuş'u ziyaret etmesi beklenen Papa Francesco, gezisinin ilk gününde Bağdat'ta Irak Başbakanı ve Cumhurbaşkanı'nın da aralarında bulunduğu yetkililerle görüşecek. Ardından, 2010'da IŞİD saldırısında 48 kişinin hayatını kaybettiği Sayidat El Nejat Katedrali'nde Hristiyan din adamlarıyla bir araya gelecek.

Şİİ LİDER SİSTANİ İLE GÖRÜŞECEK

Papa'nın Irak'ta en merakla beklenen görüşmelerinden biri ise Cumartesi günü planlanıyor. Papa Cumartesi günü Necef'e geçerek Şii lider Ayetullah Ali el Sistani ile görüşecek.

Papa bu görüşmenin ardından, İbrahim Peygamber'in doğum yeri olduğuna inanılan Ur Ovası'na gidecek ve burada dinler arası bir toplantıya katılacak. Bu toplantıda "İbrahim'in çocukları" adlı bir dua planlanıyor. 

Êzidîlerle de bir araya gelecek olan Papa, Pazar günü ise Erbil'e geçerek Federe Kürdistan Bölgesi yönetimiyle bir araya gelecek.

Ardından Musul'da 2014-2017 arasında çeşitli saldırılarda yıkılan kiliselerin yer aldığı, "4 Kilise Meydanı"nda savaş mağdurları için dua edecek. Papa Musul'un ardından, Irak'ta Hristiyan nüfus oranı en yüksek olan ve 2014'te IŞİD tarafından yaklaşık iki yıl boyunca işgal edilen Karakuş kentine gidecek. Karakuş'ta IŞİD tarafından tahrip edildikten sonra onarılan El Tahira Katedrali'ni ziyaret edecek. Papa Francis, bu ziyaretinin ardından 8 Mart'ta Vatikan'a geri dönecek.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.