Pahalılık pancar fiyatlarına da yansıdı | Kenger 20 TL!

Hayat pahalılığı, doğada kendiliğinden yetişen ve çeşitli yemeklerde tüketilmek üzere toplanan otların (Pancar) fiyatlarına da yansıdı. Yüksekova'da kenger fiyatı 20 TL!

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde havaların ısınmasıyla, doğada kendiliğinden yetişen ve değişik şekilde tüketilen bitkiler şehir merkezindeki tezgahlarda yerini almaya başladı. Cengiz Topel Caddesi üzerinde satılan pancarların fiyatları geçen yıla göre 2-3 kat arttı.

'Geçen yıl 7.5 liradan sattığımız Kengeri bu yıl 20 TL'den satıyoruz'

Pancar satıcılarından Gulavi Çallı, "Geçen yıl 7.5 liradan sattığımız Kengeri bu yıl şuan 20 TL'den satıyoruz. Alo'yu 5 liradan satıyorduk geçen yıl bu yıl 15 lira oldu. Yani tüm otların fiyatı 2 kat artmış. Mazottan dolayı böyle oldu. Geçen yıl Şemdinli'ye 500 liraya gönderdiğimiz araç bu yıl 1500 liraya gidiyor" dedi.

'1 kilo Mendê 1 kilo domatesten daha iyi'

Pancarın şuan kendilerine Derecik ve Esendere taraflarından geldiğini belirterek, "Satışlar şuanda fena değil. 1 kilo domatesin fiyatı 30 liraya çıktı. Pancar, domatesten daha iyi çünkü hiç olmazsa doğada kendiliğinden yetişiyor. Daha doğal bir yiyecek. Bana göre 1 kilo Mendê 1 kilo domatesten daha iyidir" ifadelerini kullandı.

pancar2.jpg

Hangi ot nerede kullanılıyor?

Kenger: Dikenli geniş yaprakları var. Kürt coğrafyasında oldukça yangın bir ottur. Yemeği yapılır, tek başına tüketilir ayrıca beyaz sütü toprağa gömülür, kuruduktan bir süre sonra çıkarılır. Kenger sakızı diye geçer.

Mendê: Peynir yapımında kullanılır, tek başına da tüketiliyor. Tereyağı ve yumurtayla da kavruluyor. Mendê cacık şeklinde de tüketiliyor.  Dohin adlı (yayla çorbasına benziyor) çorbaya katılır.

Siyabo: Yumurta ve tereyağı le kavrulur. Peynire katılır. Dohin çorbasına da konuyor.

Luş: Pilav ve çorbaya konuluyor.

Çorin: Bulgur ve pirinç pilavına katılıyor. Hakkari'nin meşhur yemeği Keledoş'a konuluyor.

Sîrik: Van ve Hakkari'nin otlu peynirinde kullanılan meşhur bir ot. Keskin bir kokusu ve tadı var.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum