Öznur Bartın’dan Fendik ile Tekçi için Meclis araştırması talebi ve soru önergesi

Öznur Bartın’dan Fendik ile Tekçi için Meclis araştırması talebi ve soru önergesi

Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Necmettin Fendik ile Nezir Tekçi için TBMM’ye araştırma talebi ve soru önergesi verdi.

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Yüksekova ilçesinde polis tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Necmettin Fendik ile 28 yıl önce gözaltında kaybedilen Nezir Tekçi için Meclis araştırması talep etti ve soru önergesi verdi.

Bartın, Necmettin Fendik olayı için içişleri bakanı Ali Yerlikaya'nın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde “16 Temmuz 2017 tarihinde Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Güngör Mahallesi’nde saat 01.00 sıralarında Necmettin Fendik’in evi, polis tarafından basılmıştır. Polis tarafından açılan ateş sonucunda Necmettin Fendik yaralanmış, gözaltına alınmış ve kaldırıldığı hastanede 18 Temmuz 2017’de yaşamını yitirmiştir. Fendik’in ölümüne ilişkin polis memuru A.F.K. hakkında “Taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan dava açıldı. Olayın tanığı ve aynı zamanda 7 yıldır adalet arayışında olan Necmettin Fendik'in eşi Kudret Fendik basına yaptığı açıklamada; geçen süreye rağmen davada adaletin tesisi adına herhangi bir gelişmenin olmadığını, fail polis memuru A.F.K’nin hâlâ görevinin başında olduğunu, eşini ihbar eden kişinin herhangi bir ceza almadığını belirtmiştir. Ayrıca Kudret Fendik, kendisi ve 9 çocuğuna yönelik polis baskısının devam ettiğini, polisin gece saatlerinde evinin etrafına gelerek panzer ışıklarını içeriye doğru tuttuğunu, çocuklarını korkuttuklarını ifade etmiştir.” İfadelerini kullandı.

Bartın’ın yönelttiği sorular şu şekilde;

1- Yüksekova’da evinde bulunduğu sırada polis tarafından vurulan ve daha sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Necmettin Fendik’in öldürülmesine ilişkin idari bir soruşturma başlatıldı mı? Varsa bu soruşturmanın akıbeti nedir?

2- Necmettin Fendik’in ölümüne neden olan polis memuru A.F. K’nin hâlâ görevinden alınmamasının gerekçesi nedir?

3- Fendik’in evine yapılan baskının gerekçesi nedir? Gerekçeye konu olan ihbarın doğruluk dayanağı nedir ve bu kişinin yaptığı ihbarlar nedeniyle yaşanan hak ihlalleri nelerdir?

4- Necmettin Fendik’in evine yapılan baskında; evde bulunanların yaşam hakkının korunmasına dönük gerekli tedbirlerin alınmadığı, evin ateş altına alındığı ve bunun sonucunda Fendik’in vurulduğuna dair iddialara ilişkin kapsamlı bir araştırmanız ne zaman olacaktır?

5- Polis tarafından öldürülen Necmettin Fendik’in ailesine yönelik devam eden polis baskı ve şiddetine dair bilginiz var mıdır? Var ise bu baskının gerekçesi nedir? Bu baskı ve şiddetin son bulması için bir çalışmanız olacak mıdır?

6- 2015 yılından bu yana Hakkari’de yapılan kolluk baskını sonucunda; yaşam hakkı ihlali başta olmak üzere yaşanan hak ihlalleri sayısı kaçtır? Kaçı hakkında soruşturma başlatılmıştır?

Öznur Bartın, Nezir Tekçi olayının tüm boyutlarıyla aydınlatılması için ise Meclis Araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Bartın’ın araştırma önergesinde şu ifadeler yer aldı,

“Nezir Tekçi, Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Yukarı Ölçek mezrasında çobanlık yaptığı sırada askerler tarafından 28 Nisan 1995’te gözaltına alındı ve kendisinden bir daha haber alınamadı.  Tekçi ailesi;  Nezir Tekçi’nin akibeti ve adalet arayışı için 28 yıldır mücadele veriyor. Nezir Tekçi’nin olayının tüm boyutlarıyla ararştırılması ve zaman aşımı tehlikesi ile karşı karşya olan bu davada; etkin, şeffaf ve hızlı bir yargılama sürecinin işletilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

GEREKÇE ÖZETİ

Nezir Tekçi, Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Yukarı Ölçek mezrasında çobanlık yaptığı sırada askerler tarafından 28 Nisan 1995’te gözaltına alındı ve kendisinden bir daha haber alınamadı. Nezir Tekçi’nin babası Halit Tekçi, oğlunun akibeti ve adaletin yerini bulması için 28 yıldır mücadele veriyor. Halit Tekçi’nin adalet arayışı, birçok engellemeye rağmen devam ederken açılan dava zaman aşımı tehlikesi ile karşı karşıyadır. Davanın duruşması en son 17 Temmuz 2023’te Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ancak Tekçi ailesinin avukatlarının sanıklar emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan’ın tutuklu yargılanmaları, ek savunma vermeleri ve duruşmaların ayda bir yapılması gibi talepleri kabul edilmediği gibi dava 9 Ekim 2023’e ertelenmiştir. Zaman aşımı tehlikesine karşı etkin, şeffaf, adil ve hızlı bir yargılama sürecinin işletilmesi büyük bir öneme sahiptir.”

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.