ÖHD'den Yüksekova'daki gözaltılara ilişkin açıklama

ÖHD'den Yüksekova'daki gözaltılara ilişkin açıklama

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Yüksekova'da İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giden avukatların müvekkillerinin darp edildiğine dair çektikleri fotoğrafların silindiğini açıkladı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Yüksekova'da yapılan gözaltılara ve dernek üyesi avukatlara dönük engellemelere ilişkin açıklama yaptı. 

Derneğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, ev baskınları sonucu gözaltına alınan kişilere ve ailelerine kötü muamele yapıldığı ifade edildi. 

Açıklamada, "Şahıslar gözaltı sırasında ve emniyette bulundukları anda ağır işkencelere maruz bırakılmış, bu durum Yüksekova Devlet Hastanesi’nden alınan darp raporu ve tarafımızca yapılan gözlemlerle tespit edilmiştir. Müvekkillere gözaltı sırasında yapılan kötü muamelenin yanında, su, yemek ve lavabo ihtiyaçları yeterince karşılanmamaktadır. Kötü muamelenin sonlandırılması yönündeki taleplerimiz de reddedilmiştir. İşkence ve kötü muamele durumunu belgelemek isteyen şahıs müdafilerine hukuka aykırı olarak engel olunmuş ve avukatların telefonlarının avukat görüş odasına alınmasına izin verilmemiştir. Bu kapsamda işkenceyi belgelemek isteyen B.Ö. adlı şahıs avukatına gözaltı yapılmaya çalışılmıştır. Hukuka aykırı olarak şahıs müdafinin telefonuna el konularak darp, işkence izlerini gösteren görüntüler silinmiştir” denildi.

‘ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ’

Yaşananlara ilişkin resmi hiçbir kurumun harekete geçmediğine değinilen açıklamada, “Kolluk görevlileri tarafından keyfi biçimde, kötü muamele teşkil edecek nitelikte, fiziki saldırı, hakaret ve tehdit içerir söylemlerde bulunan resmi görevliler ve önleme görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında etkin bir soruşturma yürütülerek, mağdurların maddi manevi zararına sebebiyet veren şüphelilerin tespiti ile yargılanarak cezalandırılması, olayın aydınlatılması, faillerin tespiti ve fiilleriyle cezalandırılmalarının sağlanması yönünden yargılama sürecinin etkin bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Kolluk görevlilerinin insan hakları ihlali ile suçlandığı olaylarda, uygulanan ayrıcalıklı yargılanma usulleri ve sağlanan güvencelerle fail/failler cezasız kılınmakta ve ağır insan hak ihlallerine sebep olunmaktadır. Yargı mercilerince işkence, insanlık dışı ve kötü muamele ile şiddet içeren eylemlere karşı etkin ve ivedi bir şekilde soruşturmanın yürütülerek faillerin cezalandırılmasını talep ediyor, hukuki sürecin başından beri takipçisi olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" ifadeleri yer aldı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.