Özgür Gündem 20'nci yılını kutladı

Özgür Gündem 20'nci yılını kutladı

Özgür Gündem Gazetesi emekçileri, 20'inci yılını kutladı. Kutlamada, Özgür Basın geleneğinde yaşamını yitirenler anılırken, "Gerçekler karanlıkta kalmayacak" şiarıyla mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

İSTANBUL - Özgür Gündem Gazetesi'nin 20'inci yıl etkinliği "Gerçekler karanlıkta kalmayacak" şiarıyla Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Lokali'nde gerçekleştirildi. Etkinliğe BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, eski Milletvekili Ufuk Uras, gazeteciler Nuray Mert ve Yıldırım Türker, Fatih Polat, İşçilerin Sosyalist Partisi Genel Başkanı Sevim Belli, Evrensel ve Birgün gazetelerinin yönetici ve çalışanları, Barış Anneleri, ve BDP üyelerinin yanı sıra çok sayıda özgür basın çalışanı katıldı.

Salona katledilen gazetecilerin fotoğrafları asıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Özgür Gündem Gazetesi Editörü Mehmet Gelturan, Özgür Gündem'in 30 Mayıs 1992 tarihinde "Egemenlik kayıtsız şartsız DGM'nindir" manşeti ile çıktığı hatırlatarak, "Özgür Gündem'in 76 muhabiri, dağıtımcısı, yazarı katledildi. Onlarca çalışanı gözaltına alındı, tutuklandı. Ancak yine de yoluna devam etti. Onlar sayesinde karanlıktan aydınlığa çıktık" dedi.


'Ölümlere rağmen gerçeğin peşinde koşmaya devam'

"Özgür Gündem geleneğinin emek ve bedellerle yoğrulmuş onurlu bir geçmişi var" diyen Gelturan, "30 Mayıs 1992'den bugüne Kürt halkının yaşadıklarına ortak oldu. Köyler yakıldı, gazetemiz de yakıldı. Kürtçe yasaklandı, Özgür Gündem de sansürlendi, toplatıldı, yasaklandı. Onlarca çalışanını faili meçhullerde kaybetti, onlarca 'küçük generali' sokak ortasında kurşunlandı" dedi. Özgür Gündem'in kapatılmalara, bombalamalara, ölümlere rağmen gerçeğin peşinde koşmaya devam ettiğini vurgulayan Gelturan, "Aradan 20 yıl geçti. Özgür Gündem Gazetesi, 'Gerçekler karanlıkta kalmayacak' şiarından taviz vermeden tüm baskılara rağmen yayın hayatını sürdürdü.20 Aralık 2011'de Özgür Basın kurumlarına yapılan baskınlarda bu kez gazeteciler katledilmiyor tutuklanıyordu. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, gazetecilerin katledilmesine ilişkin Hasan Cemal'e verdiği röportajda, 'Bunlar gazeteci kılığına girmiş birer militan' demişti. Başbakan Tayyip Erdoğan gazeteci arkadaşlarımızın tutuklanmasına ilişkin tıpkı Demirel gibi bir açıklama yapıyordu: 'Bunlar gazeteci değil terörist...' Özgür Basın 'Gerçekler karanlıkta kalmayacak' şiarıyla yola çıktı ve bu yolda taviz vermeden yoluna devam ediyor. Şimdi bu onurlu mirası bu genç arkadaşlarımız taşıyor" dedi. 

Aykol: Kürt medyası olarak ağır bedeller ödedik 

Gelturan'ın yaptığı açıklamanın ardından Özgür Basın geleneğinin anlatıldığı sinevizyonun gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından konuşan Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, 20 yılı aşkın süredir Özgür Basın geleneğinde emek verdiğini belirterek, "En iyi çalışma arkadaşlarımızı katlettiler. Kürt medyası olarak yürüttüğümüz mücadelede ağır bedeller ödedik. Şimdi arkadaşlarımız öldürülmüyor ama tutuklanıyorlar. Baskılara rağmen genç arkadaşlarımız tutuklanan arkadaşlarımızın yerini dolduruyor. Bizim yolumuza devam etmemizin bir nedeni de gazetemizi sahiplenenler ve dayanışma içerisinde olanlardır. Bize destek veren herkese ve okurlarımızı teşekkür ediyorum" dedi. 

Keskin: Gündem'e sahip çıkmak ölülerimize sahip çıkmaktır

Ardından konuşan Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin de, "Katledilen arkadaşlarımızın acısını 20'inci yılımızda daha da derinden hissediyoruz. Özgür Gündem'in yaşamımda çok önemli bir yeri var. Gündem Kürdistan coğrafyasında yaşananları ilk elden kamuoyuna duyurdu ve duyurmaya devam ediyor. Özgür Gündem'e sahip çıkmak ölülerimize sahip çıkmaktır. Gündem ile dayanışmaya devam ettirmek gerekiyor" diye konuştu.

İçerdeki Özgür Basın emekçilerinden mesaj 

Keskin'in konuşmasının ardından tutuklu Özgür Basın emekçilerinin Özgür Gündem'in 20'inci yıl etkinliğine gönderdiği mesaj okundu. Tutuklu Özgür Basın emekçileri mesajlarında, "Özgür Gündem gerçeklerden, özgürlüklerden, hak ve adaletten taviz vermedi. İlk gün dediği gibi 'Gerçeklere kurşun işlemez.' Bu onurlu duruşunu, yürüyüşünü sürdürüyor. Özgür Basın'ın bayrağını onurla taşımaya devam ediyor. Roboski Katliamı'nda bir daha görüldüğü gibi gerçeklerin üstünü örtmeye çalışan, toplumu yalanla idare etmeye gayretinde olan iktidar yapılarına karşı halkın sesidir Özgür Gündem" diye belirtti.

Etkinliğe katılamayan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve JİNHA emekçileri de etkinliğe birer mesaj gönderdi. 

Açıklamanın ardından sanatçı Erdoğan Emir ve Zelal Gökçe dinleti verdi. Özgür Basın emekçileri, Zelal Gökçe'nin ezgileri eşliğinde halaylar çekti. Etkinlik, Özgür Basın emekçilerinin 20'inci yıl fotoğrafını çekmesiyle son buldu. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum