Osman Şiban'a verilen cezanın gerekçesi: Geri çekilen tanık ifadeleri

Osman Şiban'a verilen cezanın gerekçesi: Geri çekilen tanık ifadeleri

Van'da helikopterden atılarak ağır yaralanan Osman Şiban’a verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçeli kararında, tanıkların geri çektiği ifadelerin cezaya dayanak yapıldığı anlaşıldı.

 Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılan ve ağır yaralanan Osman Şiban'a “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen 11 Nisan'da verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Mersin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, "istihbari bilgi" ve tanık ifadeleri verilen cezaya dayanak yapıldı. 

Mezopotamya Ajansı'ndan Adnan Bilen'in haberine göre gerekçeli kararda, sadece yazın iki ayını köyde geçiren Şiban’ın hem "örgütte mali yardım topladığı" hem de "örgütten mali yardım aldığı" iddia edildi. Kararda, Şiban'ın "örgütün kırsal alanında faaliyet yürüten üyeleriyle sürekli olarak irtibat halinde olduğu, örgütten gelen emir ve talimatlara göre hareket ettiği, örgütten gelen talimatlar neticesinde kırsal alandaki diğer örgüt üyelerinin ihtiyaçlarını karşıladığı" iddialarına yer verildi. Ayrıca "kişinin çeşitlilik ve yoğunluk durumu" üzerinden Şiban'ın örgütle organik bağ kurarak üye olma suçu işlediği ileri sürüldü. 

GERİ ÇEKİLEN TANIK İFADELERİ 

Söz konusu iddialar, daha önce Şiban aleyhine tanıklık yapan ancak daha sonra beyanlarını geri çeken iki kişinin ifadelerine dayandırıldı. Kararda, söz konusu tanıkların verdiği ifadeler "tereddüte yer verilmeyecek ifadeler" olduğu kaydedildi. Kararda, "Her ne kadar sanık duruşmadaki savunmasında suçlamaları kabul etmemiş, hiçbir terör örgütü ile bağlantısının olmadığını beyan etmiş ve tanıklardan N.A. duruşmadaki beyanlarınında hazırlık beyanından dönmüşler ise de söz konusu bu beyanlarına itibar edilmemiş, sanığı cezadan kurtarmaya yönelik beyan olduğu kanaatine varılmış, yardımların tanıklardan Y.S. beyanları ve tanığın hazırlıkta ilk vermiş olduğu beyanları doğrultusunda belli periyotlarla sürekli hale geldiği konusunda hiçbir tereddüt bulunmamaktadır” değerlendirmesine yer verildi. 

Kararda, Van ve Şırnak kırsalında bulunan bazı bölgelerinin örgüt üyeleri tarafından kullanıldığına dair istihbari bilgi alındığına işaret edilerek, örgüt üyelerinin  Şiban'ın evinden erzak ve yaşam malzemesi aldığı ileri sürüldü. Kararda, içerisinde mazot bulunan 40-50 litrelik 3 adet mavi renkli jelikan bulunduğuna işaret edilerek, jelikanların bulunduğu noktaya en yakın evin Osman Şiban'a ait olması verilen suça gerekçe yapıldı.  

Şiban'ın avukatları, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından bir üst mahkemeye itirazda bulundu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.