Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 1 yılda 3 bin 789 mülteci hayatını kaybetti

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 1 yılda 3 bin 789 mülteci hayatını kaybetti

BM Uluslararası Göç Örgütü açıklamasına göre, geçen yıl Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki göç yollarında 3 bin 789 kişi hayatını kaybetti; Orta Akdeniz’de de yılbaşından bu yana 1000'den fazla mülteci hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), geçen yıl Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki göç yollarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

IOM’un açıklamasına göre, kurumun Kayıp Göçmenler Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışma sonucu, geçen yıl MENA bölgesinde 3 bin 789 göçmen hayatını kaybetti.

2017'den sonra en büyük can kaybı

Bu rakam, 2017'de bölgede yaşanan 4 bin 255 ölümün ardından kayıtlara geçen en yüksek can kaybı sayısı oldu.

Geçen yıl bu bölgede yaşanan ölüm sayısında, bir önceki seneye göre yüzde 11'lik artış gerçekleşti.

Dünyadaki ölümlerin yarıdan fazlası

Kayıp Göçmenler Projesi'nin dünya genelinde kayıtlarına geçirdiği 6 bin 877 ölümün yarısından fazlası MENA bölgesinde yaşandı.

Kuzey Afrika'daki kara yollarında ve özellikle tehlikeli Sahra Çölü geçişi sırasında 203 ölüm kaydedilirken, Ortadoğu'daki kara yollarında 825 göçmen hayatını kaybetti.

Yemen ve Libya

Libya 117 kişiyle Kuzey Afrika'daki kara yollarında en fazla ölümün yaşandığı ülke olarak kayıtlara geçerken, bunu 54 ile Cezayir ve 13 ile Fas takip etti.

Geçen yıl bölge genelindeki kara yollarında meydana gelen ölümlerin en fazlası Yemen'de yaşanırken, Afrika Boynuzu-Yemen geçişinde 867 ölüm kaydedildi.

Bölgesel ve uluslararası işbirliği çağrısı

Resmi verilerin az olmasının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar için kara yollarına sınırlı erişimin bulunduğu MENA bölgesi ve civarındaki göç yollarında ölü sayısının bu kayıtlardan daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

IOM MENA Bölge Direktörü Othman Belbeisi, “MENA bölgesi ve civarında yaşanan endişe verici ölüm sayısı, göçmenlerin güvenliği ve korunması için acil uyumlu çabalar gerektiriyor” açıklamasını yaptı. Belbeisi, IOM'un bu konuda bölgesel ve uluslararası işbirliği çağrısı yaptığını ekledi.

“Birçok göçmenin yardım çağrısı duyulmadı”

BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2023'ün başından bu yana Orta Akdeniz'i geçmeye çalışan 1000'den fazla göçmenin ölümünün kayıtlara geçtiğini açıkladı.

IOM'nin Twitter hesabından yaptığı paylaşıma göre, bunun, geçen yılın aynı dönemine göre üçte bir artışa işaret ettiği kaydedildi:

“Göçmenler her gün güvenlik, koruma veya Avrupa'da daha iyi bir yaşam arayışıyla Orta Akdeniz'i geçmeye çalışan denize elverişsiz teknelere biniyor. Endişe verici ölüm sayısı maalesef eksik sayılıyor. Birçok göçmenin yardım çağrıları duyulmadı ve ölümleri sayılmadı.”

Ülkelere, hızlı arama ve kurtarma operasyonlarına öncelik vererek göçmenler ile mülteciler için güvenli kanalları genişletme ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye çağrısı yapıldı.

Sivil toplum örgütleri kurtarıyor

Avrupa'ya yönelik göçte, Orta Akdeniz güzergahı, son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen rotalardan biri. Bu güzergahta denizde yardım çağrısı yapan göçmenleri, genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Bu STK'ler, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.

Kendi imkanlarıyla Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin, Avrupa'da ilk ayak bastıkları yer genellikle İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası oluyor.

Teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda göçmen, Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.