Ordu yanlışlıkla kendi askerlerini vurdu

Ordu yanlışlıkla kendi askerlerini vurdu

Filipinler ordusu ve IŞİD bağlantılı Maute grubu ile Marawi kentinde yaşanan çatışmada orduya bağlı savaş uçağı yanlışlıkla kendi askerlerini hedef aldı.

Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana yaptığı açıklamada IŞİD’e düzenlenen operasyonda kendi askerlerini vurduklarını duyurdu. “Bir grup silahlı asker kendi hava saldırımızda vuruldu. 10 kişi hayatını kaybetti ve 7 asker yaralandı” dedi. Filipinler ordusu ve İslamcı radikaller arasında çıkan çatışmada 89 militanın öldürüldüğünü belirten Lorenzana, saldırganlar arasında Endonezya, Sudi Arabistan, Yemen ve Çeçenistan’dan gelen yabancı savaşçılar olduğunu sözlerine ekledi.

SAVUNMA BAKANI: KENDİMİZİ VURDUK

Nüfusu ağırlıklı olarak Katolik olan Filipinler’de, Müslümanların ağırlıklı olarak yaşadığı Marawi kentinde güvenlik güçleri ile IŞİD militanları arasında çatışma sürüyor. Kentte sivilleri rehin tutan IŞİD’cilere karşı ordu, savaş uçakları ve helikopterler ile hava saldırısı düzenliyor. Yerel hükümetin yaptığı açıklamaya göre yaklaşık 2 bin sivil şehirde mahsur kalmış durumda. Ordu şefleri yapılan saldırıların ‘hassas’ ve ‘ hatasız’ bir şekilde gerçekleştirildiğini ve ‘sivillere şekilde zarar verilmediğini’ belirtmişlerdi. Fakat Lorenzana çarşamba günü yürütülen hava operasyonuna ilişkin değerlendirmesinde hedefin yanlış hesaplandığını ve kendi kuvvetlerini vurduklarını itiraf etti. Kazanın yaşandığı anda orduya ait iki uçağın havada olduğunu ve bunlardan ilkinin hedefleri vurduğunu ancak ikinci uçağın ıskalayarak kendi askerlerini vurduğunu söyledi.

IŞİD’le bağlantılı Maute militanlarının, Filipinler’in güneyindeki Marawi kentinde bir dizi mahallede kontrolü ele geçirmesine, ordunun müdahale etmesi sonucu çatışmalarda on binlerce kişi şehri terk etmek zorunda kalmıştı. Ülkenin güneyinde yer alan Mindana bölgesinde sıkı yönetim ilan eden Başkan Rodrigo Duterte IŞİD’e karşı geniş çaplı kampanya başlatıldığını bildirmişti. Son yapılan saldırı sonrası 31 güvenlik görevlisi hayatını kaybederken ölü sayısı 139’a yükseldi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.