Onbaşılar köyündeki çocuklar başka cumhuriyetin çocukları mı?

Onbaşılar köyündeki çocuklar başka cumhuriyetin çocukları mı?

Türkiye-İran sınırında bulunan Onbaşılar köyü ve birçok mezrada 200 çocuk 5'inci sınıftan sonra eğitimlerine son vermek zorunda kaldı! Çünkü...

ZEKİ DARA - ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER (ÖZEL)

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Onbaşılar Köyü ve köye bağlı Dereiçi, Çamdalı, Armutlu, Ağaçlı, Ağılcık, Çobanpınar mezraları ile Esendere Beldesi’nin Güvenli köyüne bağlı Sarıkaya, Pagenk, Yediveren, Nerman ve Kamber mezralarında öğrenciler Taşımalı İlköğretim Yönetmenliği’nden yararlanamıyor.

Veliler öğrencilerini Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına göndermediği için 100’lerce öğrenci 5. sınıftan sonra eğitimine devam edemiyor. Okul çağındaki birçok öğrenci ya babasının yanında ev işlerini yapıyor ya da annesine yardım ederek okuma hakkından mahrum kalıyor.

Eğitimlerine devam edemeyen öğrenciler okumak istediklerini ifade ederken, velileri ise biran önce köylerine bir ilköğretim okulu yapılmasını istiyorlar. Çobanpınar ve Güvenli Köyü Muhtarları velileri öğrencilerini YİBO’lara gönderme konusunda bir türlü ikna edememekten yakınarak öğrencilerin kısa vadede en yakın ilköğretim okuluna taşınması gerektiğini belirttiler.

 “BİZ HANGİ OKULA GİDELİM, NEREDE OKUL?”

19 Yaşındaki Semra Atilla, 13 Yaşındaki Metin Atilla, 14 yaşındaki Aycan Baki, 15 yaşındaki Barış Kuzey, 14 yaşındaki Barış Kılıç ve 20 yaşlarındaki Savaş Yazgan eğitimden mahrum kalan yüzlerce öğrenciden sadece birkaçı.

Semra Atilla, 5. sınıfa kadar okuduğunu okul olması halinde okula gitmek isteğini belirterek, “Başbakan ve Milli Eğitim Bakanları hep ‘haydi kızlar okula’ diye bir kampanyadan bahsediyorlar. Biz hangi okula gidelim? Nerde okul?” diye soruyor.

 “İLÇEDE EĞİTİM GÖRECEK İMKANIMIZ YOK”

Metin Atilla, 1 sene Yüksekova Merkez Yatılı Bölge İlköğretim Okul’una gittiğini ama ailesinden uzak durmasının eğitimini aksattığını belirterek, “Okula gittiğim 1 yıl boyunca birçok kes hastalandım. Babam fırtınalarda sürekli okula gelmek zorunda kalıyordu. Köyümüzün yolları kışın uzun süre kapalı kalıyor. Geliş gidişlerimizde sorun yaşıyorduk. Köyümüze bir ilköğretim okulu yapılmalı. İlçede eğitim görecek imkânımız yok.”dedi.

Barış Kuzey, okula gidemediği için köy işlerinde çalışmak zorunda kaldığını belirterek, ot indirmek için çıktığı kamyonetin üzerinden içinde bulunduğu duruma veryansın ederek okula gitmek istediğini söyledi.

 “ÇOCUKLARIM EĞİTİM HAKLARINDAN MAHRUM”

Nazım Sala isimli veli, çocuklarının 5. sınıftan sonra okula gönderememekten yakınarak, “10 çocuk babasıyım. Çocuklarım eğitim haklarından mahrum durumda yaşıyorlar. Eğitimlerine devam edemeyen öğrencilerimizi yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan ilçe merkezinde okutmak gibi bir imkânımız yok. Bu nedenle de çocuklar köyde kalıp köy işlerinde çalışmak zorunda kalıyorlar. Yetkililerin bölgemizdeki öğrencilerin içinde bulunduğu durumu görmeleri ve bu soruna bir çözüm bulmalarını istiyoruz.”dedi.

 “YAKLAŞIK 200 ÖĞRENCİ AYNI DURUMDA”

Onbaşılar Köyü Muhtarı Pervizhan Beşer 15 yıldır Onbaşılar Köyü’nde muhtarlık yaptığını belirterek, “Köyümüz ve bağlı mezralarında en büyük sorun eğitim sorunudur. Benim muhtarlığıma bağlı 7 mezrada 1000’in üzerinde kişi yaşıyor. Köyüme bağlı mezralar ile komşumuz olan 4 mezrada 200’ün üzerinde öğrenci 5. sınıftan itibaren okula devam edemiyor. Biz velileri öğrencilerini yatılı okullara göndermeleri noktasında ikna edemiyoruz. Vatandaşlar YİBO’ları yetimhane olarak algıladıkları için öğrencilerini YİBO’lara göndermiyorlar. Bu öğrencilerin mağdur olmamaları için biran önce en yakın ilköğretim okuluna taşınmaları gerekmektedir.”dedi.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri bu bölgede yaşanan taşıma sorununu doğrulayarak konuyla ilgili gerekli girişimlerde bulunduklarını belirtirken Hakkari Valisi Muammer Türker ise durumu araştırarak gerekli çalışmaların başlatılacağını bildirdi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum