Omicron: Avrupa karantinaya dönüyor

Omicron: Avrupa karantinaya dönüyor

Avrupalı ​​liderler, yeni Omicron varyantı kıtaya yayılmaya devam ederken koronavirüs kısıtlamalarını eski haline getiriyor. Noel sonrası daha çok karar bekleniyor.

Almanya ve Portekiz de dahil olmak üzere ülkeler, Noel sonrası kısıtlamalar ve daha fazla sosyal mesafe önlemleri  duyurdular.

Dünya Sağlık Örgütü'nün kıtadaki en üst düzey yetkilisi, vakalardaki artışın sağlık sistemlerini çöküşün eşiğine getireceği konusunda uyardı.

Hans Kluge, "başka bir fırtınanın" yaklaştığını ve hükümetlerin vakalarda önemli artışlara hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Almanya, 28 Aralık'tan itibaren özel toplantıları 10 kişiyle sınırlayan sınırlamaların getirileceğini ve gece kulüplerinin kapatılacağını duyurdu. O tarihten sonraki futbol maçları da kapalı kapılar ardında oynanacak.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Salı günü yaptığı açıklamada, "Koronavirüs Noel tatili yapmıyor" dedi ve ekledi: "Üzerimizde belirmeye başlayan bu yeni dalgaya gözlerimizi kapatamayız ve kapatmamalıyız."

Portekiz: Evden çalışma

Bu arada Portekiz, barların ve gece kulüplerinin 26 Aralık'tan itibaren kapatılması kararı aldı ve bu tarihten itibaren 9 Ocak'a kadar evden çalışmayı zorunlu hale getirdi.

Açık hava toplantıları 10 kişi ile sınırlı olacak.

İngiltere'de, Başbakan Boris Johnson Noel'den önce İngiltere için herhangi bir yeni kısıtlamayı reddetti, ancak İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'nın tümü sosyal kaynaşmayı engellediğini açıkladı.

İsveç'te barlar, kafeler ve restoranlar Çarşamba gününden (bugün) itibaren oturan misafirlere hizmet verebilecek ve insanlardan mümkünse evden çalışmaları istenecek.

Sağlık Bakanı Lena Hallengren, Omicron vakalarının artmasını beklediğini söyledi ve "sağlık sistemi üzerindeki yük artıyor" konusunda uyardı.

Hollanda: Karantinaya ilk dönen

Hollanda, Pazartesi günü sıkı bir karantina ilan ederek şimdiden sert kısıtlamaları geri getirdi, ancak BBC Avrupa muhabiri Nick Beake, diğer Avrupalı ​​liderlerin daha sıkı kontrolleri mümkünse bayram dönemi sonrasına ertelemek istediklerini söyledi.

Avrupa'da 1,5 milyondan fazla ölüm

En son AB rakamlarına göre, Avrupa şimdiden 89 milyondan fazla vaka ve 1,5 milyondan fazla Covid bağlantılı ölüm gördü.

Omicron ilk olarak geçen ay Güney Afrika'da tespit edildi, ancak sonbahar ve kış süresince dünyaya yayıldı.

Dünyanın dört bir yanından gelen veriler, Omicron'un daha bulaşıcı olabileceğini gösteriyor, ancak daha ciddi hastalıklara neden olduğuna dair henüz bir kanıt yok.

Kıtada baskın tür Omicron

Örgüt, DSÖ'nün Avrupa bölgesindeki -Rusya ve Türkiye'yi içeren- 53 ülkenin en az 38'inde tespit edildiğini ve birkaçında baskın olduğunu söylüyor.

Doktor Kluge, "Başka bir fırtınanın geldiğini görebiliyoruz. Haftalar içinde, Omicron bölgedeki daha fazla ülkede hakim olacak ve zaten gergin olan sağlık sistemlerini eşiğin daha da ilerisine itecek" dedi.

"Yeni Covid-19 enfeksiyonlarının hacmi, daha fazla hastaneye yatışa ve sağlık sistemlerinde ve diğer kritik hizmetlerde yaygın bozulmaya yol açabilir" dedi ve ekledi: 

"Hükümetler ve yetkililer, yanıt sistemlerimizi önemli bir dalgalanmaya hazırlamalı."

İsrail: 4. dozu alacak ilk ülke

İsrail, ülke yeni Omicron varyantının neden olduğu bir enfeksiyon dalgasına hazırlanırken dördüncü doz Covid-19 aşısını piyasaya süren ilk ülke olmayı planladığını söyledi.

İsrail'in pandemi uzmanları, 60 yaş üstü ve sağlık çalışanları için dördüncü bir takviye dozu önerdi. Başbakan Naftali Bennett planı memnuniyetle karşıladığını ve yetkililere hazırlanmaya başlamalarını söyledi.

İsrail'in Salı günü Omicron suşuna sahip bir hastanın bilinen ilk ölümünü doğrulandı. Sağlık bakanlığı, İsrail'de varyantın bilinen en az 340 vakası olduğunu söyledi.

Ülke, virüsün yayılmasını engellemek için ABD, Almanya, İtalya ve Kanada gibi ülkelere seyahat yasağını zaten genişletti.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden alınan verilere göre, İsrail pandeminin başlangıcından bu yana yaklaşık 8 bin 200 ölümle 1,36 milyondan fazla Covid enfeksiyonu bildirdi. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.