Olağanüstü bir seçim

Olağanüstü bir seçim

AKP, Türkiye'nin hiçbir ilinde oy kaybetmedi biliyor musunuz... Ya 7 Haziran'daki oy oranını korudu, ya da arttırdı. Ki çoğunlukla arttırdı.

Ben tahmin etmiştim, görmüştüm desem… Yalan.

AKP’nin birinci parti çıkmasını bekliyordum ama tek başına iktidar olmasını beklemiyordum.

Kendileri de beklemiyordu. Anketçiler de beklemiyordu.

AKP’nin oy oranını yüzde 41 ila 44 arasında gösteriyordu çoğu. Hepsi ve herkes yanıldı.

Henüz beş ay önce yeni bir seçim atlatmış olmamız, bu sürede iki korkunç terör saldırısı atlatmamız, kan revan içinde kalmamız, bu saldırılarda çok ciddi ihmallerin ortaya çıkması, onca askerin polisin ve sivilin şehit olması, bugün muzaffer bir Başbakan olan Davutoğlu’nun tüm ömrüne yayılsa makul sayılabilecek sıklık ve miktarda gafa imza atması, çözüm sürecinin bitmesi, ortaya hiçbir etkileyici vaadin atılamaması, basın kuruluşlarına siyasi olduğu aşikar hukuk kararlarıyla el konulması…

Bunların hiç birinin bir önemi olmadığı anlaşıldı. Ülkenin çoğunluğu için en azından.

Gerçekten öyle. Tablo, tüm bu olağanüstü seçim sürecinin Türkiye’nin yarısı tarafından bambaşka yorumlandığını gösteriyor.

**

AKP, Türkiye’nin hiçbir ilinde oy kaybetmedi biliyor musunuz…

Ya 7 Haziran’daki oy oranını korudu, ya da arttırdı. Ki çoğunlukla arttırdı.

Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’a bakın, görün. Tüm ilçelerde ciddi oy artışı var. Çatalca, Arnavutköy, Eyüp, Esenler, Şişli, Beşiktaş’ta oylarını korudu. Geri kalan her yerde arttırdı: Silivri yüzde 8, Büyükçekmece’de yüzde 7, Beylikdüzü yüzde 6, Esenyurt yüzde 9, Başakşehir yüzde 7, Avcılar yüzde 7, Sarıyer yüzde 5, Bahçelievler yüzde 8, Fatih yüzde 8, Bağcılar yüzde 10, Beyoğlu yüzde 7, Kadıköy yüzde 2…

CHP bazı illerde düşürdü, bazılarında arttırdı ama sonuç itibariyle aynı kaldı.

HDP?

Türkiye’de, hakim olduğu iller dahil –Şırnak hariç- her yerde oylarını düşürdü. Ardahan hariç her yerde kayıp oylar AKP’ye gitti.

MHP?

Ardahan’daki yüzde 1’lik artışı saymazsak, Türkiye’nin tamamında oylarını düşürdü.

HDP ve MHP sebeplerini ince ince araştırırlar belki.

Elbette başka sebepler ve gayri eşit şartlarda yapılan bir seçim var ama… Amaç anlamak ise; HDP ipucu için yanlış hesap yapan Kandil’e bakabilir. MHP ise genel başkanına.

Sonuç itibariyle…

Bundan sonrası iyiden iyiye “Yepyeni Türkiye.”

Halk bunu istedi ve 1 Kasım’da bu geleceğin çerçevesini çizdi.

Hepimize hayırlı olsun.

EZGİ BAŞARAN / RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.