Okmeydanı Halka Rağmen Riskli Alan Oldu

Okmeydanı Halka Rağmen Riskli Alan Oldu

Okmeydanı, mahallelinin ve CHP üyelerinin itirazlarına rağmen 6306 sayılı afet yasası kapsamında riskli alan ilan edildi. Mahalleli, sürgün edilmekten korkuyor.

Okmeydanı mahallesi, halkın tüm itirazlarına rağmen dün Beyoğlu Belediye Meclisi'nde 6306 sayılı afet yasası kapsamında riskli alan ilan edildi.

Beyoğlu Meclisi'nde bulunan 21 AKP'li üyeye karşı 10 CHP'li üyenin tamamı karar itiraz etti. Karar Çevre ve Şehicilik Bakanlığı'na gidecek. 9 Mayıs'ta belediye önünde eylem yaparak kararın alınmasını geciktiren Okmeydanı Çevre Derneği, karar Bakanlar Kurulu'ndan geçtiği an dava açacak.

"Hiçbir belge görmedik"

bianet'e konuşan CHP'nin tek imar komisyonu üyesi İrfan Karakuş, kendilerine mahallenin deprem riskine dair hiçbir bilimsel rapor göstermediklerini belirtti.

"Biz bu kararı neye dayanarak ne gerekçeyle aldıklarını sorduk. Böyle bir karar için zemin etüdü, jeolojik durum incelemesi ve binaların tespiti gerekli. Ancak hiçbir resmi kurumdan böyle bir raporu bize talep etmemize rağmen göstermediler. Gerekçeniz ne sorusuna da yanıt vermediler."

Karara göre, söz konusu riskli alanda Okmeydanı'na bağlı Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa ve Piyalepaşa mahallesinde 5 bin 500 bina yani 24 bin bağımsız birim yer alıyor. Toplamda 82 bin kişi yaşıyor.

Kararda 1. derece deprem bölgesi olduğu belirtiken Okmeydanı'ndaki söz konusu yapıların fiziksel ömrünü doldurduğu ve yaşam riski barındırdığı belirtildi.

"Deprem bahanesiyle sürgün"

Uzun yıllardır yıkım tehdidi altında yaşayan Okmeydanı'nda Beyoğlu Belediyesi daha önce aynı mahallelerde kentsel dönüşüm projesi başlatacağını açıklamıştı.

Okmeydanı Çevre Derneği Başkanı Ali Çektin, dönüşüm sürecinde belediyenin ısrarlı taleplerine rağmen kendilerine mülkiyet haklarını koruyan bir taahütname imzalamadığını belirtmişti. Çetkin, riski alan kararı ile deprem bahanesi yaratılarak evlerinin yıkılıp sürgün edileceklerini söylemişti.

Belediye ise dönüşüm ile ilgili şöyle bir video hazırlamıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı törenle daha önce Okmeydanı'nda 176 kişiye tapu vermişti.

Mahalleli, 1997'de Recep Tayyip Erdoğan belediye başkanıyken hazırlanan imar planını mahkemede iptal ettirmişti. Şu anki 1/1000 ve 1/5000'lik imar planlarına da itiraz ettiler, mahkeme süreci devam ediyor.

Danıştay riskli kararları iptal ediyor

Daha önce de Derbent'i afet yasası kapsamında "riskli alan" ilan eden karar mahalle derneğinin açtığı dava sonucunda Danıştay'da iptal edilmişti. Danıştay 2013’te de Ankara’da ‘Saraçoğlu Evleri’ olarak bilinen Namık Kemal Mahallesi’ni riskli alan ilan eden Bakanlar Kurulu kararını da riskli alan kararının bilimsel dayanağı olmadığını belirterek iptal etmişti. (NV)

Mahalle nasıl oluştu?

Okmeydanı'na 1950'lerde mahallenin anlatımına göre "tarla ve dutluk" olan alana Türkiye'nin her yerinden ekonomik sebeplerle göç başlamış. Mahalleli belediyenin gözü önünde tarlaları satın alıp "kaçak" ev yaptırmış.

Yaşanmayacak haldeki mahallelere yavaş yavaş yol, su elektrik her türlü alt yapı hizmeti verilmiş, vergiler de alınmaya başlamış.

Her seçim öncesinde siyasetçiler "Bana oy verin, tapuları vereceğiz" diye söz vermiş. 1983'te ise dosyalar hazırlanmış, Ziraat Bankası'na 2 bin lira ödenip sonradan tapuya dönüşecek tapu tahsis belgeleri alınmış.

Aradan 30 yıl geçmesine rağmen mahalleli tapusunu alamadı. Bu arada mahalleye göç hiç bitmedi; özellikle 1990 sonrasında doğu ve güneydoğu bölgesinden birçok kişi "zorunlu göç"le hala mahalleye yerleşmeye devam ediyor.

Mahalle konfeksiyon atölyeleri, marketi, kuaförü dükkanlarıyla bir sistem kurmuş. Çoğu asgari ücret ya da emekli maaşı ile geçiniyor.BİANET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.