ÖHD: Mezarlara saldırı, geride kalan aile bireylerine karşı sistematik bir işkence geleneği haline geldi

ÖHD: Mezarlara saldırı, geride kalan aile bireylerine karşı sistematik bir işkence geleneği haline geldi

Özgür Hukukçular Derneği Hakkari Temsilciliği tarafından Yüksekova'da bazı mezarların tahrip edilmesiyle ilgili açıklama yapıldı.

ÖHD Hakkari Temsilciliği tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

"01/05/2020 tarihinde Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi Orman Mahallesi’nde bulunan, farklı tarihlerde yaşamını yitiren 11 PKK ‘linin ve Suruç’ta IŞİD terör örgütünün saldırısı sonucu yaşamını yitiren Süleyman Aksu’nun da aralarında yer aldığı 9 sivil vatandaşımızın mezarları, kolluk kuvvetlerinin saldırısı sonucu tahrip edilmiştir.

Yüksekova’da meydana gelen bu çirkin ve gayrı ahlaki saldırının özellikle son dönemde bölgede yaşanan benzer olayların son zincir halkası olduğu bir gerçektir. Mezarlara saldırı, geride kalan aile bireylerine karşı sistematik bir işkence ve kötü muamele geleneği haline gelmiştir. Daha önce yaşanan benzer olaylar sonucu mezarlık saldırılarına karşı yapmış olduğumuz suç duyurularına karşı Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sessiz kalması, 20/07/2015 tarihinde Suruç’ta IİŞD terör örgütünün bombalı saldırısı sonucu yaşamını yitiren Süleyman Aksu’nun mezarının 7.kez saldırıya uğramasına sebebiyet vermiş ve ne yazık ki bu sessizlik, saldırının meşru bir güvenceye kavuşturulması sonucunu doğurmuştur. Dini, kültürü, siyasi ve felsefi inancına bakılmaksızın ölen kişinin mezarının devletin sorumluluğu altında olduğu düşünüldüğünde, kolluk görevlileri tarafından mezarların insanlık dışı bir muamele sonucu tahrip edilmesi kabul edilemez bir durumdur.

İnsan onuruna, cenazeye, kötü muamele yasağına bu coğrafyadaki tüm halkların tarihsel, kültürel, manevi değerlerine açıkça aykırı olan bu kötü muamele karşısında Özgürlük İçin Hukukçular Derneği olarak hukuk mücadelesi vermeye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz."

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.