'Odessa'da 18 kişi füze saldırısı nedeniyle öldü'

'Odessa'da 18 kişi füze saldırısı nedeniyle öldü'

Putin "Rusya, Ukrayna'yı silahsızlandırmaya çalışacak" derken, ölüm haberleri geliyor.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesine günlerdir beklenen askeri operasyonu bu sabah başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sabah 6 civarında yaptığı açıklamada "Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız" diyerek operasyonu ilan etti. Rus askerlerinin Donbass'a girdiği belirtilirken, Ukrayna'nın başkenti Kiev'den de patlama haberleri geldi. Bölgeden dakika dakika gelişmeler şöyle:

PESKOV: İDEAL OLARAK KİEV'İN NAZİLERDEN TEMİZLENMESİ HEDEFLENİYOR

 Kremlin'den operasyona ilişkin yeni açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, operasyonun süresinin ilerlemelere ve amaçlarına ulaşmasına bağlı olduğunu, 'ideal olarak Kiev'in Nazilerden temizlenmesi' ve askeri potansiyelinin etkisiz hale getirilmesini hedeflediklerini söyledi. Peskov, Rusya'dan kimsenin 'işgal'den söz etmediğini ve Rusya'nın operasyonunu tanımlamak için bu sözcüğün kullanılmasını 'kabul edilmez' bulduklarını belirtti. Kremlin sözcüsü, Putin'in Ukrayna'dan tarafsız statüsünü korumasını ve saldırı amaçlı silahlara ev sahipliği yapmamasını istediğini geçmişte dile getirdiğini vurguladı.

TASS: İKİ RUS SİVİL KARGO GEMİSİ VURULDU

Tass ajansı Azov Denizi'nde iki Rus sivil kargo gemisinin Ukrayna ordusu tarafından füzeyle hedef alındığını duyurdu. Haberde, saldırıda ölenler olduğu belirtildi.

'ODESSA'DA 18 KİŞİ ÖLDÜ'

Ukrayna'nın liman kenti Odessa'nın yetkilileri, füze saldırısı nedeniyle en az 18 kişinin öldüğünü açıkladı.

BELARUS, HAVA SAHASINI UÇUŞLARA KISMEN KAPATTI

 Belarus Savunma Bakanlığı, güvenlik sebebiyle hava sahasının bir kısmını yolcu uçaklarına kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Bu karara göre Vısokoye, Baranoviç, Osipoviç, Kriçev ve devlet sınırının Vısokoye’ye kadar olan güney kısmı uçuşlara kapatıldı.

İRAN: KRİZ NATO PROVOKASYONUNDAN KAYNAKLANDI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ukrayna krizinin 'NATO provokasyonlarından kaynaklandığını' belirtti. İranlı bakan, "Ukrayna'da savaş bir çözüm değil" diyerek, siyasi ve demokratik bir çözüm çağrısında bulundu.

RUSYA: DONETSK VE LUGANSK, RUSYA’NIN DESTEĞİYLE KARŞI SALDIRIYA GEÇTİ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, 'Rusya ordusunun, karşı saldırıya geçen Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti güçlerine destek verdiğini' belirtti. Konaşenkov, buna karşın Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Ukrayna kentlerine ve sivillere karşı füze, savaş uçakları ya da havan topu mermileri kullanmadığını kaydetti.

'40'TAN FAZLA UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜ'

Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamada, 40'tan fazla Ukrayna askerinin öldüğü, onlarca askerin de yaralandığı belirtildi. 

ZELENSKİY: İSTEYEN HERKESE SİLAH VERECEĞİZ

Halka sesleniş konuşması yapan Zelenskiy, Rusya ile diplomatik ilişkileri kestiklerini belirterek "İsteyen herkese silah vereceğiz" dedi. Zelenskiy, savaş karşıtı Rusya vatandaşlarına sokağa çıkma çağrısı yaparken, "Düşman ağır kayıplar verdi" ifadelerini kullandı.

LUKAŞENKO: İHTİYAÇ DUYULURSA ASKERLERİMİZ OPERASYONA KATILABİLİR

Belarus lideri Aleksander Lukaşenko, 'ihtiyaç duyulması halinde' Belarus askerlerinin Rusya'nın askeri operasyonuna katılabileceğini söyledi. 

KİEV: YILDIRIM BOMBARDIMANI OLMAYACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensiy'nin ofisinden bir danışman, Reuters'a yaptığı açıklamada "Durum kontrol altında, bir yıldırım bombardımanı olmayacak" dedi.

UKRAYNA MERKEZ BANKASI NAKİT PARA ÇEKMEYİ SINIRLANDIRDI

Ukrayna Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, nakit para çekme imkanlarının sınırlandırıldığı duyuruldu. Buna göre, bir gün içinde sadece 100 bin Ukrayna Grivnası (yaklaşık 2 bin 975 euro) çekilebilecek. Bunun yanı sıra ülkede döviz çekmek yasaklandı. 

AB: STRATEJİK SEKTÖRLERE VE BANKALARA YAPTIRIM UYGULAYACAĞIZ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'in Rusya'nın 'stratejik sektörlerine ve bankalarına karşı' yaptırım uygulayacağını duyurdu. Von der Leyen, "Bugünün ilerleyen saatlerinde Avrupa liderlerine onaylamaları için büyük ve hedefli bir yaptırım paketi sunacağız. Bu paketle, Rusya'nın kilit öneme sahip teknolojilere ve pazarlara erişimini engelleyerek Rus ekonomisinin stratejik sektörlerini hedef alacağız" dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, "Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve borsalardaki çöküşün Almanya açısından sonuçları olacak" diye konuştu.

UKRAYNA ORDUSU: 50 RUS ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda yaklaşık 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, altı Rus uçağının imha edildiğini açıkladı.

Ukrayna Savunma Bakanı ise eli silah tutan herkesi ülkeyi savunmaya çağırdıklarını açıkladı.

BELARUS: ASKERLERİMİZ OPERASYONA KATILMIYOR

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya'nın Ukrayna operasyonuna Belarus askerlerinin katılmadığını söyledi. Ukrayna sınır muhafızları, Rusya askerlerinin ülkeye Belarus sınırından da girdiğini açıklamıştı.

Lukaşenko, Rusya ile Ukrayna arasında Belarus'un başkenti Minsk'te görüşme yapılmasını da önerdi.

LİTVANYA'DA OHAL TAVSİYESİ

Litvanya'da olağanüstü hal tartışması başladı. Cumhurbaşkanlığının parlamentodan OHAL ilanı talep edeceği belirtildi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.