Nufüs artışı faunayı yok ediyor!

Nufüs artışı faunayı yok ediyor!

Son 40 yılda dünya nüfusu iki kat artış gösterirken buna karşılık aynı dönemde dünyamızın faunasının nüfusu dramatik bir şekilde azaldı. Bilim insanlarına göre nüfus artışı ve ekolojik dengenin bozulması dünyada artan şiddetin önemli bir faktörü.

LONDRA - Londra Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre geçtiğimiz 40 yıl içinde dünyadaki böcekler, solucanlar, kabuklular ve sümüklüböceklerin sayısı yarı yarıya azaldı.

Dr Ben Collen’in liderliğinde gerçekleştirilen çalışmada ayrıca son 500 yılda 322 omurgalı hayvan türünün soyunun tükendiği, diğer türlerin nüfuslarının yüzde 25 oranında azaldığı tespit edildi.

Omurgasız hayvan türlerinin insan nüfusunun artışından omurgalılar kadar etkilendiğinin daha önce düşünülmediğini belirten Collen bu durum karşısında büyük şaşkınlık yaşadıklarını ifade etti.

Omurgasızlar dünyadaki eko sistem için hayati bir noktada bulunuyor. Polen taşınması, haşerelerin kontrolü, suyun arıtılması ve toprağın ekim için gerekli minerallerle beslenmesi döngüsünde omurgasızların rolü oldukça büyük.

Bilim insanları hayvan türlerinin nüfusundaki azalmayı habitatlarının ortadan kaldırılması ve küresel iklim değişikliğine bağlıyordu. Ancak son araştırmalar durumun çok daha karmaşık nedenlere dayandığını gösteriyor.

Stanford Üniversitesi’nden biyoloji profesörü Rodolfo Dirzo’ya göre habitat korunması hayvan türlerinin nüfuslarının azalmasının önüne geçecek en kilit hamle. Ancak en önemli hamle ise tüm toplumlarda ekolojik bilincin oluşturularak nesli tehlikede olan hayvanların korunması.

HAYVAN TÜRLERİ YÜKSEK İRTİFALARA KAÇIYOR

Bilim insanlarına göre dünyada küresel ısınmanın 600 metrenin altındaki bölgelerin sıcaklığını değiştireceği belirtilerek, özellikle bu irtifanın altındaki tropikal türlerin kendilerine daha uygun sıcaklık bulabilmek için yükseklere göçetmek zorunda kalmalarının kuvvetle muhtemel olduğu belirlendi.

Araştırmada, ısınmanın daha etkin olduğu yerlerde bitki ve hayvan türlerinin çoktan daha yükseklere çıktıkları da belirlendi. Bilim insanları , ayrıca ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki ünlü Yosemite Ulusal Parkı'nda yaptıkları bir başka araştırmada, son yıllarda birçok memelinin daha yüksek yerlere göçettiklerini gördüler.

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nden bir ekip, Sierra Nevada Dağları'ndaki bu ulusal parkta yaptıkları araştırmada, son 90 yıllık bir dönemde sincap, soreks ve fare gibi türlerin yarısının daha yüksek irtifalarda yaşamaya başladıklarını ortaya çıkarttılar.

EKOLOJİK DENGENİN BOZULMASI ŞİDDETİ ARTTIRIYOR

Öte yandan Science dergisinde yayınlanan yeni bir rapora göre dünya üzerinde faunada görülen nüfus azalması dünyada şiddetin artmasına etki ediyor.

Berkeley Üniversitesi’nden ekoloji profesörü Justin Brashares’in imzasını taşıyan rapora göre dünyada halen milyarlarca insan fauna kaynaklı ekonomiye bağımlı durumda. Dolayısıyla faunada yaşanan değişiklikler ekonomiyi kötü şekilde etkiliyor.

Brashares’e göre özellikle faunadan elde edilen et ürünlerinde ciddi bir azalma yaşanıyor ve bunun sonucunda işsizlik artış gösteriyor.

Raporda Somali’de bugünkü korsan sorununun bölgedeki balık kaynakları üzerindeki kontrol nedeniyle ortaya çıktığı ifade ediliyor. “Somali’de balıkçılar ve yüz milyonlarca insan için balık ve vahşi yaşam tek gıda kaynağı durumunda ve bu nedenle uluslararası balıkçılık filoları tarafından yaşam kaynakları tehdit edildiğinde şiddetli önlemler almak zorunda kalmışlardı” denilen raporda balık kaynaklarındaki azalmanın ardından bölgede korsanlık geliştiği kaydedildi.

Fildişi ve gergedan boynuzu kaçakçılığının da günümüzde organize suç örgütlerinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğu vurgulanırken bu hayvan türlerinin sayısındaki azalmanın şiddet olaylarını arttırdığı vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.