Nobel Barış Ödüllü Nergis Muhammedi’ye 15 ay hapis cezası

Nobel Barış Ödüllü Nergis Muhammedi’ye 15 ay hapis cezası

Nobel Barış Ödüllü İranlı tutsak aktivist Nergis Muhammedi, rejim mahkemesi tarafından 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Nobel Barış Ödüllü İranlı tutsak aktivist Nergis Muhammedi, “İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı propaganda” yaptığı iddiasıyla yargılandığı bir davada 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemenin ayrıca, Nergis Muhammedi için hapis cezasına ek olarak iki yıl seyahat yasağı, iki yıl sosyo-politik gruplara katılma yasağı ve iki yıl akıllı telefon kullanma yasağı getirildiği belirtildi.

MAHKEMEYİ REDDETMİŞTİ

Bir önceki duruşmada davanın görüldüğü devrim mahkemesini "mezbaha" olarak nitelendiren Nergis Muhammedi, bu mahkemenin birçok genç İranlının idamına karar veren mahkeme olduğunu belirtti. "Bu mezbahaya adımımı atmayacağım" diyen Nergis Muhammedi, "Gizli servislerin emrindeki yargıçlara ve düzmece davalar düzenleyen mahkemelere en ufak bir güvenilirlik ya da yetki vermeyi reddediyorum" diyerek mahkemeye çıkmamıştı. 

13 KEZ TUTUKLANDI, 31 YIL HAPİS

13 kez tutuklanan, 5 kez toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılan ve 2021'den bu yana tekrar hapsedilen Nergis Muhammedi, İran ve Rojhilat Kurdistan'daki "Jin, jiyan, azadî” ayaklanmasının öne çıkan yüzlerinden biri oldu. 6 Ekim'de kendisine prestijli barış ödülünü veren Nobel Komitesi, "İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesini, herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etme çabasını" övmüştü.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.