Netflix Türkiye için başvuru yapmadı

Netflix Türkiye için başvuru yapmadı

Netflix, internet yayıncılığında RTÜK denetimi getiren yönetmelik kapsamında internet lisansı için başvuran şirketler arasında yer almadı.

İnternet üzerinden yapılan yayınlara Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK) denetimi yolunu açan ve bu yayın platformlarına lisans alma zorunluluğu getiren yönetmelik tüm maddeleriyle yürürlüğe girdi. Yayın platformlarının yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde (RTÜK) lisans başvurusu yapması gerekiyor. RTÜK’e başvuran 247 şirket arasında, ilk günden bu yana ‘sansür’ tartışmalarına da neden olan Netflix Türkiye yok.

RTÜK’ten yapılan son açıklamada, “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin Geçici 1’inci maddesi uyarınca anılan Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulumuza yapılması zorunlu bulunan başvurular 30 Ağustos 2019 Cuma, 31 Ağustos 2019 Cumartesi ve 1 Eylül 2019 Pazar günlerinde de alınmaya devam edilecektir” denildi.

İnternet Hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz Twitter’dan yaptığı açıklamada RTÜK’e lisans için başvuran 247 şirket arasında Netflix Türkiye’nin olmadığını açıkladı. Netflix Türkiye’nin bugün açıklama yapması bekleniyor.

Netflix, Türkiye yetkilileri bugün saat 15.00’da konuyla ilgili açıklama yapacak.

YÖNETMELİKTE NELER VARDI?

Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre yayıncı kuruluşlar artık RTÜK’ten lisans almadan bu hizmetleri veremeyecek. İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınacak.

İnternet ortamından yayın iletim yetkilendirme ücreti ise yıllık 100 bin TL olarak uygulanacak. Yönetmelik gereği yıllık gelirlerinin binde 5’ini de her yıl RTÜK’e verecek olan yayıncı kuruluşlar, RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda kalacak.

Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.