Nergis Muhammedi açlık grevini sonlandırdı

Nergis Muhammedi açlık grevini sonlandırdı

Evin Cezaevi’nde tutuklu bulunan İranlı aktivist Nergis Muhammedi, 6 Kasım’da başlattığı açlık grevini talebinin karşılanması üzerine sonlandırdı.

İran’da Evin Cezaevi’nde tutulan 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi kadın hakları aktivisti Nergis Muhammedi, sağlık sorunları nedeniyle hastaneye her götürülüşünde dayatılan başörtüsü zorunluluğuna tepki olarak 6 Kasım’da açlık grevine başladı. 

6 Kasım’dan bu yana açlık grevinde olan Muhammedi’nin ailesi, kızlarının başını örtmeden hastaneye kaldırıldıktan sonra açlık grevine son verdiğini duyurdu. Sanal medyada paylaşılan mesaja göre Nergis Muhammedi, “Çarşamba günü zorunlu peçeyi takmadan hapishaneden hastaneye nakledildim” dedi. Nergis Muhammedi “Başımı örtmek zorunda kalmadan hastaneye kaldırıldıktan ve cezaevine döndükten sonra açlık grevimi sonlandırdım” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan hastaneye getirilen Muhammedi’yi görmek isteyen arkadaşları ve ailesi kısa süreliğine gözaltına alındı ve cep telefonlarına el konuldu. Gözaltına alınanalar daha sonra serbest bırakıldı. 

13 kez tutuklanan, beş kez toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılan ve 2021’den bu yana tekrar hapsedilen Nergis Muhammadi, İran ve Doğu Kurdistan’daki “Jin, jiyan, azadî” ayaklanmasının öne çıkan yüzlerinden biri oldu. Nobel Komitesi 6 Ekim’de kendisine prestijli barış ödülünü vererek “İran’da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesini, herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etme çabasını” övmüştü.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.