Neçirvan Barzani Irak'taki kriz için arabuluculuk teklif etti

Neçirvan Barzani Irak'taki kriz için arabuluculuk teklif etti

Irak'taki siyasi krizde Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden arabuluculuk çağrısı geldi. Neçirvan Barzani, tarafları diyalog için Erbil'e davet etti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Irak'ta Şii din adamı Mukteda Sadr'ın destekçilerinin başbakan adayına tepki olarak düzenlediği protestolarla ilgili  arabuluculuk çağrısında bulundu.

Son gelişmelerden endişeli duyduklarını belirten Barzani, "Gelin ikinci başkent olan Erbil’de kapsamlı diyaloglara başlayalım” dedi.

Barzani, Rudaw'ın aktardığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

"Kürdistan Bölgesi her zaman olduğu gibi çözümün bir parçası olacak. Irak’ta tüm tarafları ikinci başkent Erbil’e davet ediyoruz. Ülkenin çıkarları doğrultusunda açık ve kapsamlı diyaloga başlayın, diyalogun çözemeyeceği sorun yoktur."

Ne olmuştu?

Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr, hükümeti kuramayınca siyasetten çekilmişti.

Sadr'a bağlı milletvekillerinin çekilmesi sonrası hükümet kurma işi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurdu.

Mukteda es-Sadr'ın destekçileri, İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Sudani'yi protesto etmek için 27 Temmuz 2022'de Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'yi basarak meclis binasına girdi. Protestocular, meclis binasında süresiz oturma eylemi başlattı.

Protestocular, 30 Temmuz'da Yeşil Bölgeyi basarak tekrar Meclis'e girdi.

Ayrıca, Irak Sağlık Bakanlığı Bağdat'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının düzenlediği gösterilerde yaralananların sayısının 125'e ulaştığını açıkladı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.