Neçirvan Barzani imzaladı: IKBY'de seçim tarihi belirlendi

Neçirvan Barzani imzaladı: IKBY'de seçim tarihi belirlendi

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, parlamento genel seçimlerinin 10 Haziran 2024 tarihinde yapılması talimatını verdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, parlamento seçimlerinin 10 Haziran 2024 tarihinde yapılması yönündeki kararnameyi imzaladı. Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başkan Neçirvan Barzani, 6’ncı dönem parlamento genel seçimlerinin 10 Haziran 2024 tarihinde yapılması talimatını verdi.

Rûdaw'ın aktardığı kararnameye göre, ilgili tüm taraflar Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ile işbirliği yaparak gerekli adımları atmakla mükellef. Kararname, yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olacak.

Ekim 2022’de yapılması planlanan parlamentosu seçimleri, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle ertenmiş ve parlamentonun görev süresi bir yıl daha uzatılmıştı. Irak Federal Mahkemesi, Mayıs 2023’te “IKBY Parlamentosu'nun görev süresinin uzatılmasının anayasaya aykırı” olduğu yönünde karar aldı.

Daha sonra Neçirvan Barzani, parlamento seçimlerinin 25 Şubat 2024 tarihinde yapılmasına yönelik kararname yayınlamıştı. Ancak IKBY Parlamentosu Seçim Yasası ve kota teslimiyetine yönelik şikayetlerin Irak Federal Mahkemesi’nde değerlendirilmesi üzerine, komisyon seçim hazırlıklarını durdurmuştu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.